НА ЖИВОВойната в Украйна

Пионтковски: Русия е наследник на ордата на Чингис хан и сега е финалният етап на борбата на варварите с цивилизацията

7819

Русия е пряк наследник на Московия, която от своя страна е наследник на Златната орда. Територията на Русия е бившата империя на Чингис хан и днес на практика борбата на варварската орда с цивилизацията продължава. Това заяви руският публицист и политолог Андрей Пионтковски пред Канал 24 (от 29:50 мин във видеото).

По думите му огромната територия на Русия, заедно с цялото постсъветско пространство, по-специално в Централна Азия, е същата територия, която е владяла ордата на Чингис Хан, с изключение на Китай. Китай винаги се е отличавал в тази империя, защото е бил на по-високо културно равнище и просто е претопил монголите в себе си. За разлика от Московия, която си остава наследник на Златната орда, от момента, в който хан Иван III (Пионтковски визира княз Иван III - велик княз на Московското княжество от 1462 до 1505 г. – бел.ред.) се премества в Москва. По думите му представяните днес за борба срещу татаро-монголското иго събития са били просто свързани с преместването на хана от град Сарай в Москва.

Това е абсолютно последователна цивилизационна линия, казва политологът. Днес наблюдаваме финалния етап от тази линия - последният етап от борбата между ордата и някогашното Велико литовско княжество (историческа държава в Източна Европа, съществувала от XIII век до 1795 г., която при най-голямото си разрастване е включвала днешните Литва, Беларус, Приднестровието, части от Украйна, Полша и Русия – бел.ред.), за това кой да бъде господар в източната част на Европа.

ОЩЕ: Подпийнал и с чаша в ръка Путин призна, че ракетните удари са отмъщение за Кримския мост (ВИДЕО) 

Путин постоянно повтаря "Ние сме един народ", припомня Пионтковски. "Да, ние сме били един народ, но този народ се раздели още през XIII век. Една част от този народ живя във Великото литовско княжество, а другата - във владенията на Златната орда. Така се формираха два съвършено различни политически народа",  допълва той и уточнява, че неслучайно са създадени почти по едно и също време два коренно различни ключови документа, които определят политическата борба за век напред - сборникът със закони на Чингис хан, наречен „Яса”, и Магна Харта на английските барони. Борбата между тези два исторически важни документи заляга и на държавно ниво в съперничеството между Московията и Великото литовско княжество.

ОЩЕ: Путин: Няма да е излишно да поискаме от Украйна репарации за Донбас 

„Борбата между "Яса" и "Магна Харта" се трансформира в борба между Московия и Великото литовско княжество. В исторически план тази борба продължава и днес. До XVI век не е било ясно коя държава ще стане лидер в Източна Европа. Сега Украйна всъщност взема своя реванш за поражението си през XVII век, отбелязва още Пионтковски.

В Русия арестуваха висш служител на Министерството на отбраната, свързан с ЧВК Вагнер

В Москва е арестуван Евгений Бутусов, генерален директор на наземното обслужване на държавната авиокомпания "223-ти летателен отряд" на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Австрия изгони четирима руски...
Урсула фон дер Лайен и 14 еврокомисари...
ВИДЕО: Липса на мозък при руснаците...
Христо Грозев напуснал Австрия,...
Киев: Путин планира голяма офанзива...
Войната в Украйна: Пригожин се...
Пожар се разгоря край Севастопол,...
Берлин слага край на носенето...
"Не е времето да даваме британски...
Русия вече не я е грижа за намаляване...
В Русия глобяват до 5 милиона рубли...
ЕС планира да обучи допълнително...

Последни новини