Пясъчни бури и силни ветрове: Какво видя марсоходът на Червената планета?

6706
Пясъчни бури и силни ветрове: Какво видя марсоходът на Червената планета?
Снимка: Credit: NASA/JPL-Caltech

Времето на Марс се оказва бурно и разнообразно в района на площадката за кацане на роувъра Пърсивиърънс в кратера Джезеро. Марсоходът на НАСА е пълен със сензори за времето и динамиката на околната среда на Марс. Наскоро учените пуснаха метеорологичния доклад на системата от сензори MEDA за първите 250 марсиански дни. Те са с около 40 минути по-дълги от деня на Земята, а данните описват изненадващо динамична атмосфера в близост до повърхността на Червената планета.

Системата MEDA рутинно измерва температурата на марсианския въздух на четири различни височини, за да създадат вертикален температурен профил, има и два сензора за скорост на вятъра и допълнителни сензори за измерване на радиация, прах, влажност и налягане на въздуха.

Когато погледнете Марс, а оттам ви зяпа мечка…

Апаратът Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА е направил снимка на ново лице на Марс. И този път то не е подобно на сфинкс, който ...

Измерванията на Пърси показват, че средната температура на въздуха при кратера Джезеро е около минус 67 градуса по Фаренхайт (минус 55 градуса по Целзий), но тази температура може да варира с цели 90 до 110 градуса F (50 до 60 градуса С), особено между деня и нощта. Въздушното налягане също е колебливо, тъй като въглеродният диоксид замръзва на полюсите и после се сублимира в началото на лятната "жега", създавайки тънък слой атмосфера.

"Налягането и температурата на атмосферата на Марс се колебаят дори в рамките на слънчевия ден на Марс, следвайки ежедневния цикъл на слънцето, те силно се повлияват от количеството прах и наличието на облаци в атмосферата", казва съавторът на доклада, Агустин Санчес-Лавега, член на Комисията за планетарните науки към Университета на Баския, цитиран от Нова телевизия.

Докато дневното слънце затопля повърхността и долните слоеве на атмосферата, започват да се издигат въздушни джобове, които създават лека турбулентност, като именно тя е причината за част от наблюдаваните температурни колебания.

Турбулентността спира вечер, когато слънцето се скрива зад хоризонта и слънчевата топлина намалява, което позволява на въздуха да се успокои, поне за кратко. Тогава Пърси често регистрира нестабилност на повърхностните слоеве на марсианската атмосфера, винаги около 2:00 ч. местно време на Марс.

НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

НАСА си партнира с изследователска агенция на Пентагона за разработване на ракетен двигател с ядрен заряд в подготовка за изпращане на ...

Метеорологичната система на Пърси MEDA вече потвърди, че това е резултат от топлата повърхност на местния терен, засилена от ветрове, духащи със скорости от 2 до 4 метра в секунда, задвижвани от разликите в температурата на повърхността.

MEDA измерва ежедневния цикъл на вятъра със силни пориви на юг-изток от 82 фута (25 м) в секунда около обяд, по-слаби ветрове от 23 фута (7 м) в секунда следобед, обръщане на посоката му през нощта и никакви ветрове между 4:00 и 6:00 местно време.

Предишните измервания показват как Пърси е регистрирал и прашни вихрушки, преминаващи над роувъра и съпътстващата промяна в налягането на въздуха. "Прашните вихрушки са по-силни в Джезеро, отколкото на други места на Марс, и могат да бъдат много големи, образувайки вихри с диаметър над 100 метра", казва Рикардо Хуесо от Комисията за планетарни науки към Университета на Баския.

Разбирането на съвременната атмосфера на Марс е важно не само от научно любопитство - данните и изводите могат да повлияят и при мисии на Червената планета.

"Отглеждане" на тухли на Марс и пренос на кислород да Луната: Ето идеите на НАСА за бъдещето (ВИДЕО)

Институтът за напреднали изследвания към НАСА (NIAC) представи своята нова програма за развитие на концепции за бъдещето. Сред екстрава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос