НА ЖИВОВойната в Украйна

Пламен Иванов: Държавата не плаща, а иска бизнесът да увеличава заплати (ВИДЕО)

9078

Свръхпечалбите на енергийните дружества да се облагат с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия. Това е временна мярка, въвежда се заради европейска директива, насочена към подпомагане на най-уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата. Как ще се отрази това на малкия и среден бизнес? Наш гост в "Студио Actualno" по тази тема е д-р Пламен Иванов, финансист с поглед върху малкия и среден бизнес. С него обсъждаме и темата за минималната работна заплата.

"Като съберем свръхпечалбите на енергийните компании, това ще се отрази положително единствено на баланса, на книга. Т.е. ще имаме свръхсъбираемост, но няма да знаем къде ще отиде това свръхсъбиране след като няма бюджет. Наричам такива мерки половинчати, защото се вземат икономически решения с политическа обосновка, което не води до реални резултати. Икономиката не мърда по простата причина, че парите, които държавата събира с различни инструменти, парите за възстановяване и устойчивост, изцяло се насочват в частта потребление, а да наливаме там пари- означава да вдигаме инфлацията", заяви Иванов.

По думите му "икономиката не мърда, защото нищо от тези средства не отива към производство, към малкия и среден бизнес не достига никакъв ресурс".

Предложението на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата

В България термина "минимална работна заплата" се използва само за политическо говорене. Пример: Бай Иван, който пасе кози във Видинско и хотелиерът, който е на Варненското черноморие изобщо не ги интересува какъв е размера на МРЗ. Единият се опитва да оцелее, другия да завърши сезона успешно. В момента минималната работна заплата касае само държавните институции и администрация. Единствено там заплатата ви се формира от размера на минимална или средна работна заплата. Това включва и депутатските заплати. По тези места никъде не се формира заплата на база "ефективност".

Как изтеклите мандати на БНБ, КФН и др.,  както и цялостната политическа нестабилност, определят икономическото ни развитие и инвестиции?

Истинската инфлация?

Удължителен закон за стария бюджет или задължително нов?

Вижте цялото интервю с д-р Пламен Иванов!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Зимата само загрява: Вижте какво...
Летящ обект над Хавай, "мече"...
"Пътят и Салих": Един голям човек...
„Отговорите“: С Радослав Бимбалов,...
Ръководството на БСП стигна до...
МЕТА не може да се справи с тролските...
Кметът на Димитровград: Заради...
Защо БСП и Костадинов не почетоха...
Възможно е да се отложи приемането...
Как да защитим парите си при несигурност...
Можем ли да намалим емисиитe без...
Валери Йорданов: "Шекспир като...

Последни новини