Плевнелиев: Радев е най-прекият път към диктатурата, а Гешев работи на високи обороти

2179
Плевнелиев: Радев е най-прекият път към диктатурата, а Гешев работи на високи обороти
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Денонощно се хули държавата от 4 години. Аз съм дал решения, а не като Радев. Днес той нарушава конституцията. Аз не съм го направил. Държавният глава няма право да иска оставки, да иска оставка на парламент, на главен прокурор или министър- председател. Това заяви пред Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев (2012-2017).

Това е заложено в конституцията. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Радев днес не спазва конституцията и това трябва да се знае от хората, добави Плевнелиев. Да, има проблем в начина, по който прокуратурата действа, има селективност там, но тя действа на високи обороти. Да, тя не е перфектна, но се изисква национално единство, добави Плевнелиев.

Българските олигарси днес са ударени жестоко, но другите не са и от тази гледна точка се създава селективност в действията, не можем да сочим само главния прокурор, затова, че в НС не можем да седнем и да направим тази реформа, от друга гледна точка правителството работи с Венецианската комисия, посочи Плевнелиев.

Не е редно да има извънредни избори, това ще засили популистките позиции в страната. Ако успее да се обърне мачът, не да се хвърляме в компромати, а да говорим за политики и решения, както правят гърците днес, ще стигнем далеч. Доброто решение е сблъсък на идеи, отказ от популизъм. Нинова даде заявка да работи не като популист, защото преди беше такава – популистка. А сега даде заявка да води коректна кампания. ако е така, това е решение за България, подчерта Плевнелиев.

Половината от българските олигарси са ударени жестоко, но другите не са

Това беше един от нюансите в оценката на Росен Плевнелиев за работата на държавното обвинение в България. Прокуратурата оставя съмнени...

Според Плевнелиев не можем да кажем, че България няма проблеми, но има проблем в това, че резолюцията на ЕП е отишла далеч. „Тя беше акт на противопоставяне на българи с българи, символичен политически документ на политическа битка за власт, но безпринципна. Тази декларация отиде до там да се притесняваме дали ще бъде извършено национално предателство, заяви още той. 

Попитан защо Майкрософт инвестира 1 млрд. долара в Гърция,а не у нас, Плевнелиев отговори, че Гърция се модернизира бързо и има прогресивно правителство. Майкрософт отидоха там, защото получиха договор от Гърция за няколко милиарда евро. Гърция не спи, инвестира милиарди, създава продукти на световно ниво. Гърция направи план „Следващо поколение ЕС”, покани нобелов лауреат по икономика, в момента изработва нова програма, има пълен консенсус в гръцкото общество, поясни още Плевнелиев. А ние, по думите на му, сме влезли в братоубийствена битка за власт и сме загърбили дългосрочните приоритети.

 

Какво още каза Плевнелиев вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика