Плевнелиев с порция обвинения към Радев и агент на ДС под прякор "Майстора"

10964
Плевнелиев с порция обвинения към Радев и агент на ДС под прякор "Майстора"
Снимка: БГНЕС

"Тази буря която предстои ще реши всичко - дали България ще влезе в еврозоната или не - дали Радев ще има втори мандат, дали Борисов няма да има нов мандат, ще видим тежък сблъсък в България.

Това каза пред bTV бившият президент на България Росен Плевнелиев (2012 - 2017).

"Едно нещо е повече от ясно - от една страна е хубаво да има консултации. Но това са първите - 4 години той не си отвори вратите за никой и за нищо. На един държавен глава не му отива да каже нещо и след това да се отметне. Когато Радев посочи дата 28 март - шефът на неговия стратегически съвет Александър Маринов я отмени, агентът на ДС под прякор "Майстора" постави под съмнение датата на изборите", каза Плевнелиев.

Радев постоянно казва „мутри, вън”, а тези, които създадоха мутрите са в президентството навсякъде, а са и шефове на стратегическия му съвет.

Радев е воден от желание за мъст между генерал-премиер и генерал- президент, това ще е битка, която е деструктивна за народа. Радев назова дата 28 март, дори без да помисли малко, това е груба грешка на държавния глава, убеден е Плевнелиев.

Плевнелиев: Радев е кръгла нула, държи се като Ленин

Нищо, кръгла нула, няма доверие, плюене на държавата денонощно и вече нямам надежда, че нещо ще се промени. По време на пандемия той не...

Радев беше избран с гласовете на ДПС, това е факт, единственият президент на България, който не е избиран с гласовете на ДПС съм аз. Всички други са подкрепяни на втори тур от ДПС

ДПС могат официално да влязат във властта само с БСП и с популистите и техният златен пръст – на Мая Манолова, Слави Трифонов и Копейкин (бел.ред.-явно визира лидера на Възраждане Костадин Костадинов), това са продукти на БСП.

Според него, консултациите на президента с останалите партии, които се провеждат в момента, е нищо друго, освен дестабилизиране на изборния процес. „Те имат интерес само от криза, а кризата и проблемите правят популистите важни, те знаят как да се заиграят със страховете на хората”, каза Плевнелиев.

"Като държавен глава винаги съм правел консултации. Дори с Волен Сидеров, вратата не е била затваряна за него, въпреки неговите изяви. Ние сме в непредсказуема среда, не можем да кажем как ще се развие вирусът през март. Но от друга гледна точка като че ли е повече от ясно с оглед на това, че идват повече ваксини, с оглед на машинното гласуване. Струва ми се, че може да се избере една средна дата - между март и май, може би април", каза той.

"Голямата игра ще се случи през април и май. Популистите винаги се подкрепяли БСП и ДПС. Президентът Радев ще бъде не само първият президент популист, но и първият който няма да влезе в конфликт с вицепрезидента си. Това е защото г-жа Йотова държи ключът към президенството на Радев.

Шоуто на Плевнелиев

В политиката има един особен жанр. Той гласи: предишен президент е поканен да коментира настоящ президент. Предишният президент се оказ...

Той отива в избраното от народа НС по време на протестите. Останаха само собствените му поддръжници от БСП и той каза: Управляващите са отвън. Той взриви собствената си политическа партия", каза още той.

Президентът Радев и всички популисти имат интереси, но нямат ценности. Радев говори за върховенство на закона, но не го спазва. Нека избираме хората, които надграждат институциите. Последните 3 избори организирани от ГЕРБ, не бяха оспорени от никого. Популистите нямат интерес от нищо друго, освен от кризи, те знаят как да се заиграят с проблемите на хората, но не знаят как да ги решат дългосрочно", каза още Плевнелиев.

За пандемията

С Кристалина Георгиева обсъдихме ситуацията в много държави. България се е справила сравнително добре. Ние българите имаме ниско доверие в институциите като цяло.

"Всеки трябва да работи за доверие. Колко министри се смениха, колко идеи. Преди години за здравната система се даваха един млрд. лева, сега се дават 6. Трябва електронно досие, електронна здравна карта. Това е крайно време да бъде направено. В държавата ни не всички реформи се случват, както очакваме", каза още той.

Десислава Атанасова: Някой сякаш забрани на президента да говори за първата възможна дата за изборите

Някой сякаш забрани на президента да говори за първата възможна дата за изборите – 28 март, и той трябва да обясни промяната в по...

"С Кристалина Георгиева установихме, че България е водила консервативна политика с мисъл за бъдещето. По отношение на здравната реформа има проблем. Поне половината от държавите в света паднаха много по-тежко от нас в тази криза. Нямаме поводи за всичко да се самонаказваме - нито сме най-корумпирани, нито сме най-бедни, това лошо самочувствие ни пречи. Трябва да даваме решения. Устойчивите решения са институционални", добави Плевнелиев.

На въпрос как оценява справянето с кризата той отговори: Бих сложил оценка 5.

За политическите игри в САЩ

"На 13 декември 2017 г. аз трябваше да бъда в Белия дом, но отказах категорично да връча награда на президента Тръмп. Обама беше човек на принципи, Тръмп е човек на интереси.

Още: Шоуто на Плевнелиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика