НА ЖИВОВойната в Украйна

Пловдив опита да спре овладяването на Панаира от Георги Гергов

1824

След над едночасов дебат Общинският съвет в Пловдив реши да спре опита за овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов.

С 25 гласа за, нула против и 24 "въздържал се" бе гласувано предложението на съветника от "Демократична България" адвокат Веселина Александрова общината да се възползва от блокиращата си квота и да не позволи увеличаване капитала на "Пълдин туринвест" АД.

Представителят на Община Пловдив в дружеството бе упълномощен от съвета не просто да гласува против прехвърлянето на акциите на община Варна от панаира в "Пълдин туринвест", но и изрично да заяви на събранието, че Община Пловдив като акционер упражнява правото си на блокираща квота, дадено й в закона и досега може би неизползвано от никоя община за защита.

ОЩЕ: Като Джоуи от "Приятели": Обяснението на съда, че дава Пловдивския панаир на Гергов

Actualno.com припомня, че наскоро Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на Георги Гергов относно прехвърлянето на акциите на Община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД към дружеството на бизнесмена "Пълдин туринвест" АД. С решението на ВАС, обявено на 15 ноември и неподлежащо на обжалване, Гергов ще придобие 79,3% от контрола над забраненото за приватизация дружество.

Акциите на Варна от Панаира преди повече от 4 години бяха върнати от варненската община на държавата, но правителството още не си е ги е потърсило, за което депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отправи вчера писмен въпрос до икономическия служебен министър за причините за бездействието.

"Демократична България" води битка за спасяването на Пловдивския панаир още от миналия октомври, след като съветник Александрова алармира за схемите на Гергов за поетапното му прилапване, постъпили в Правна комисия като уж невинно предложение. Благодарим на всеки един съветник, който днес даде търсената от нас подкрепа! Благодарим на гражданите, които настояваха да защитим интересите на пловдивчани! Никога не съм виждала залата на Общинския съвет толкова пълна", коментира след заседанието на съвета адвокат Александрова.

От своя страна съветникът от ДБ Владимир Славенски предложи общината да започне процедура Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата, за да бъде защитен от презастрояване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Пловдив

Община Стамболийски ще кандидатства...
Разпределиха климатиците за...
Не искат да са "послушковци" на...
Пак много вода: Бедствено положение...
Франкофоли се завръща през юни...
От днес: Учениците от област Пловдив...
Грипна ваканция в Пловдив от сряда...
Община Пловдив ще отбележи 169...
Община Стамболийски открива...
Шеф на болница подкара линейка,...
Падналото върху момичета дърво...
Близо 8000 литра нелегален алкохол...

Последни новини