Пловдив посрещна най-голямата немска пътуваща изложба (СНИМКИ)

4763
Пловдив посрещна най-голямата немска пътуваща изложба (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Една от най-мащабните ретроспекции с произведения от колекцията на Института за международни отношения на Германия може вече да бъде разгледана в Пловдив. Изложбата се организира от Фондация "Пловдив 2019" и Институт за международни отношения на Германия – IFA в партньорство с Гьоте-институт България. Официалното откриване стана факт в 18:30 часа в петък, 11 октомври, в изложбена зала "2019" на улица "Гладстон". Експозицията ще остане в града до 8 декември, а входът е свободен.

Изложбата "Пътуване по света. Изкуство от Германия" представя за пръв път в България забележителна селекция от 350 произведения на около 80 артисти, оставили силен отпечатък върху историята на немското изкуство и върху цялата артистична сцена в Европа от 1949-та година до наши дни. Това е и един от основните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата за цялата година. Колекцията е разделена условно на две – в галерия "Капана" са разположени творбите на автори от по-старо време, а в "2019" на улица "Гладстон" са произведенията от по-ново време.

Творбите бяха представени чрез изложбен тур, в който се включиха лично кураторите Матиас Винцен и Матиас Флюге. "С колегата започнахме да работим върху тази изложба през 2009-та година. За пръв път я представихме в Карлсруе, Германия. Избирахме измежду общо 23 000 произведения на изкуството, като се спряхме на 350 творби на около 80 автора. Можем да кажем, че това представлява синтез на 60 години художествено изкуство в страната ни", заяви при представянето Матиас Винцен.

"Докато подбирахме творбите, които да изложим, забелязахме, че през тези 60 години фотографията се е превърнала в изкуство. В нашата изложба може да видите на едно място както източногерманска, така и западногерманска фотография. Мога смело да заявя, че както тук, така и в "Капана" може да видите, че историята на изкуството не е същата като политическата история. Оказва се, че хората от двете страни на Берлинската стена са работили върху едни и същи проблеми. Друго, което забелязахме, е ролята на жените в изкуството", разказа Матиас Винцен. Самият той произхожда от Западна Германия, докато Матиас Флюге е от източната част на страната и така двамата се допълват прекрасно в работата си по изготвянето на изложбата. Като доказателство за това те изтъкнаха, че по време на селекцията на творбите, те са били на едно и също мнение в 90 на сто от случаите.

"Това е една изключителна изложба, която събира изкуството от Източна и Западна Германия. Тази изложба показва ясно как политиката стои от едната страна, а от другата е изкуството и творците от Източна и Западна Германия са били в непрекъснат диалог помежду си. Ние можем да гледаме на Берлинската стена като на мембрана за идеи и визии", заяви Матиас Флюге.

Авторите, които ще могат да се видят за първи път в Пловдив, са енциклопедични имена като Бернд и Хила Бехер, Зибил Бергеман, Йозеф Бойс, Арно Фишер, Катарина Фрич, Херман Гльокнер, Андреас Гурски, Матиас Хох, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Барбара Клем, Райнхард Муха, Нам Джун Пайк, Дитер Рот, Томас Руф, Карин Зандер, Томас Шюте, Волфганг Тилманс, Гюнтер Юкер, Волф Фостел, Улрих Вюст и други.

Какво можете да видите в "2019" - научете в SofiaLive.bg! Какво е изложено в "Капана" - вижте в iWoman.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com