Пловдивска медия: Кандидатът на ИТН за 17 РИК троши луди пари за командировъчни

7021
Пловдивска медия: Кандидатът на ИТН за 17 РИК троши луди пари за командировъчни
Снимка: Plovdiv-Online

Кандидатът на "Има такъв народ" за председател на 17 РИК Пловдив област Кристиан Гьошев редовно отсъства от заседанията на комисията на предишните парламентарни избори и осребрява луди пари за командировъчни, понеже е представил адресна регистрация в курорта Свети Влас. Това казва пред Plovdiv-online областният координатор на ГЕРБ в Пловдив и кмет на Община Стамболийски Георги Мараджиев.

Припомняме, коалиция ГЕРБ-СДС настоява председател на 17 РИК да е адвокат Дарина Тодорова с дългогодишен опит именно на този отговорен пост. Тъй като съгласие на консултациите при областния управител не се постигна, казусът ще се решава в Централната избирателна комисия.

Междувременно Plovdiv-online направи проучване за работата на Гьошев в 17 РИК на предишните парламентарни избори.

Съгласно решенията на ЦИК за времето на подготовката на избори и до 14 дни включително от произвеждането им, разходите за пътуване на членовете на РИК, чийто постоянен и настоящ адрес не са в населеното място, където се провеждат заседанията на РИК, се заплащат от държавния бюджет. От Областна администрация Пловдив на Кристиан Гьошев е изплатена сума за командировъчни, която многократно надвишава обичайните разходи на член на РИК, твърди Plovdiv-online. Това е станало поради адресната му регистрация в баровския морски курорт Свети Влас, откъдето и докъдето пътувал редовно, когато е участвал в заседания на комисията.

Командировъчните са изплащани срещу представен разходооправдателен документ – фактура за заредено гориво или др.

Гьошев редовно отсъства от заседанията на 17 РИК особено в края, когато има най-много работа, сочи справка на Plovdiv-online в комисията за присъствието на членовете й. В края, когато има най-много и най-важна работа за членовете на комисията, Гьошев е липсвал. Той не е присъствал на заседанията двете предпоследни седмици преди датата на предходните парламентарни избори.

Въпреки че е трябвало да бъде освободен заради натрупани отсъствия без уважителна причина, това не се е случило, каза Георги Мараджиев.

За първи път сме изправени пред безпрецедентен избор 2 в 1 за народни представители, президент и вицепрезидент. Организирането и провеждането на два избора е изключително сложна и отговорна задача и не трябва да е място за експерименти, казва Георги Мараджиев.

Очевидно е, че трябва да се заложи на опита, знанията и уменията, ако искаме да проведем нормално изборния процес, категоричен е той.

Всички бяхме свидетели на експеримента с председателя на РИК при предходните избори и осъществения изборен процес. Слабата оценка не е само наша, а и на политическата сила издигнала предният председател на РИК, които анализирайки дейността му понастоящем не го предлагат за този пост, заключи Георги Мараджиев. Именно заради това от ГЕРБ-СДС категорично настояват 17 РИК да бъде оглавена от Дарина Тодорова – адвокат с 12-годишен опит и предходен 10-годишен стаж в държавната администрация.

Тодорова е председател на РИК 17 от 2011 г., с две изключения, в които е била заместник-председател. През периода е била председател и на ОИК Пловдив.

Под нейно ръководство, в голямата си част решенията, гласувани в съответните комисии, са приемани с единодушие и не са били обжалвани, а малкото обжалвани никога не са били отменяни от ЦИК или от съответния съд, което не може да се каже за последните избори, в които тя не бе председател и за първи път в историята си ЦИК прогласи нищожността на две решения на РИК – 17. Всичко това доказва, че г-жа Тодорова е професионалист, познаващ и прилагащ из основи изборния процес.

Проект за 700 00 евро подготви община Стамболийски за обучение на роми

Проект за ремонт на сграда, в която да се извършва обучение за ограмотяване на ромското население, чиято стойност е 700 000 евро, ...

Освен това, Дарина Тодорова се отличава с диалогичност и отлични организаторски умения, поради което и ръководената от нея РИК е една от първите в страната, която приключва с обработването на изборните резултати, независимо, че обхваща район, простиращ се на огромна територия и съдържащ голям брой секционни избирателни комисии.

Дейността на РИК е съвкупност от непрестанна работа с представителите на политическите партии, общинската и областната администрация, Информационно обслужване и органите на Министерство на вътрешните работи и Пожарна и аварийна безопасност, които винаги са работили в синхрон с комисиите, председателствани от г-жа Тодорова.

Адв. Тодорова не е била политически ангажирана и не членува в политическа партия.

В случай, че г-жа Тодорова не бъде назначена за председател, от ГЕРБ-СДС заявяват, че не желаят участие под друга форма в ръководството на РИК 17.

Решението е в ръцете на Централната избирателна комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com