По пътя на добрия търговец

1235
По пътя на добрия търговец
Снимка: Lidl

Вървим по него с Калоян Михов и Наталия Пращилска от Lidl. 

Тя се връща в България по любов, той – защото вярва, че тук е неговото място. Германия им дава образование, но България ще им даде усещането за дом и постигнат успех. Мястото, на което и двамата го откриват, е Lidl. Именно от тук тръгват по пътя на търговията – в различно време, но в еднаква посока.

Lidl открива 40 нови работни места в складовата си база в Равно поле

Общо 40 нови работни места открива Lidl в складовата си база в Равно поле. Стъпката е резултат от разширяването на логистичния център, ...

При Калоян всичко започва преди 3 години. Той е първият участник в trainee програмата на компанията. „Познавах този тип програми още от Германия, където са доста популярни. Вече имах предишен опит – бях работил във фирма за организиране на събития, като Distribution manager в Michelin, както и в търговията с мебели. Когато обаче се отвори такава позиция в Lidl, знаех, че е с добра перспектива“, спомня си той. Инстинктът не го подвежда. Следват няколко месеца на много учене, работа, трупане на опит, а в резултат на това – и заслужено израстване до позицията „Консултант“, която заема днес. Още от началото усеща, че това е неговото място, а екипът – хората, с които би искал да работи. „От теб се очаква да попиваш и всеки ден да надграждаш. Трябва и да си самоинициативен – да търсиш нови артикули и доставчици, да наблюдаваш пазара и да бъдеш проактивен“. Учи се как да ценообразува, да води преговори с доставчици, как да следи за качеството и какъв е процесът по създаването на един продукт. До момента, в който самият той не влиза в тази роля. Именно той стои зад барчетата Alesto Delight. „Исках да направим продукт, който не само е здравословен, но е и много вкусен. И когато прочетеш на опаковката, че това барче е с вкус на кокос, то наистина да има наситен вкус на кокос“, разказва Калоян. Отнема около половин година, за да извърви целия път – от раждането на идеята, през намирането на правилния производител, до създаването на продукта, опаковката и финалната права – поставянето му на рафтовете на Lidl. Чакането обаче си заслужава. Още първата седмица, след като го пускат в продажба, резултатите са отлични, а от нищо неподозиращи негови познати често чува „Вярно ли този продукт го правим в България? Супер!“.

Това е и едно от нещата, които го мотивират най-силно – свободата да създава и да бъде креативен. „В такива моменти се прибираш у дома и си казваш „Успяхме“ – направил си нещо добро, помогнал си на доставчик или си дал на клиента това, което търси“, споделя той. Гордее се с тези моменти – с продуктите, които създава, но и с колегите, които има около себе си. „Възхищавам се на знанията и опита им, на начина и бързината им на мислене“. Затова и личното му предизвикателство е един ден да стане толкова добър търговец, колкото са те.

Именно Наталия е един от многото примери, които го вдъхновяват. Нейната история с Lidl започва доста по-рано, още преди откриването на първите магазини в България през 2010 г. Току-що върнала се от Германия, за да гради семейно щастие у дома, кандидатства и преминава първите интервюта за позицията Регионален мениджър продажби. Това обаче означава нов самолетен билет до Германия за месеци обучение. Така първата среща се оказва неуспешна, без никой да подозира, че 8 години по-късно ще последва втора и тя вече ще се случи в точния момент. Одобряват я за ресор „Стоково снабдяване“. „В началото всичко изглеждаше трудно и непознато“, спомня си Наталия. Търпението ѝ обаче се отплаща – с времето трупа опит и става все по-добър специалист. „Тук не просто започваш работа, а имаш реален шанс за развитие“. Доказва го и израстването ѝ в компанията. Днес е „Старши консултант“ и отговаря за сериозен набор от продукти – от бебешки храни и козметика, през домашни потреби и почистващи/перилни препарати, до храни за домашни любимци. „Като търговци имаме голяма самостоятелност, възможност да взимаме решения и да се справяме с предизвикателствата“, споделя тя. Отговорна е за целия процес – от анализа на пазара и суровините, договарянето на цените и обемите, експорта на стоки на български доставчици в други държави, както и разработването на продукти съвместно с производителите.

Докато е в компанията, отглежда двете си деца и открива за себе си, че и в професията си е направила най-добрия избор. По време на пандемията се налага да работят неуморно, за да се справят с променените клиентски нагласи и за да гарантират наличност в магазините. Точно в този момент получава мейл от прекия си ръководител с благодарност за усилията и че за него е гордост да бъде част от такъв екип. „Когато чуеш такива думи, още повече се убеждаваш, че си на правилното място и си още по-мотивиран да даваш всичко от себе си“, завършва тя.

Те не се познават, но вече са си близки

Те все още не се познават, но без да го знаят, вече са си близки. И двете работят в Lidl, а след няколко месеца ще станат част от екипа...

Ако искаш и ти да се развиваш в света на търговията и да учиш от най-добрите, разгледай актуалните позиции за търговския отдел на Лидл България тук или се регистрирай за съвместното събитие на Lidl и AISEC България, което ще се проведе на 19 август в Културен център G8 от 11 ч. и на което ще разбереш какво означава да си стоков мениджър в Лидл България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com