По стари български рецепти: какви болести може да излекувате само с кокиче и ракия?

66505
По стари български рецепти: какви болести може да излекувате само с кокиче и ракия?
Снимка: Pixabay.com

Кокичето е богато на вещества като нивалин, галантамин и ликорин. С най-високо съдържание на нивалин е блатното кокиче, но то е защитен вид.

При сърдечни проблеми се използват 60 кокичета, които се слагат в 1 литър гроздова ракия. Получената настойка трябва да бъде на тъмно 40 денонощия и да се разклаща най-малко веднъж дневно. След прецеждане прехвърлете течността в стъклен съд с подходяща вместимост. Лечебната доза е 2 пъти дневно по 5 мл.

При настинка е подходящо да се използва извлек от 100 кокичета в 1 литър гроздова ракия или спирт, престояли 40 дни на слънце. След този срок се прецежда и прехвърля в стъклена бутилка. Дневната доза е 1 чаена лъжичка от настойката, смесена с една чаена лъжичка мед. При настинка е препоръчителен загряващ компрес. С тинктурата се разтриват гърба и гърдите.

За кокоши трън: разрязва се на две части луковицата на кокичето и сърцевината на едната част се слага върху проблемното място като се прави превръзка. Процедурата се практикува, докато не се премахне кожното образувание.

Доказани домашни рецепти, които ще ви помогнат да се справите с мазолите

За облекчаване на болките при ревматизъм в 1 л ракия се слагат 120 прецъфтели кокичета. Настойката се оставя на хладно и тъмно 40 дни. След прецеждане с нея се мажат болезнените стави.

При дерматологични заболявания е полезен спиртен извлек от 100 г сушени листа на кокиче и 1 литър ракия. Съставките се слагат в стъклен съд на тъмно и студено 3-4 седмици. Освен за компреси, тази настойката е много ефикасна за разтриване при шипове и болки в коленете.

При проблеми с ишиас, артрит и чревния тракт се слагат 20 грама сухи листа от кокиче в 500 мл топла вода. В продължение на 20 минути се вари на водна баня. Дозата е 1 чаена лъжичка от отварата 3 пъти на ден.

При проблеми с очите се препоръчва спиртна настойка от цветовете на кокиче. Използват се 100 броя цветове на кокиче, които се наситнят и смесват с 1 литър ракия в стъклен съд. Стоят 40 дни на слънце, а след прецеждане настойката се държи на хладно и тъмно. От нея дневно се пият по 30 капки.

Домашни рецепти за справяне с косопад, изпотяване и шипове

При нарушения в паметта и мозъчната активност е подходяща смес от цветовете на 100 кокичета, залети с 1 литър силна ракия. Получената настойка се държи на слънце 40 дни. Сетне се прецежда и съхранява в подходящ съд. Пие се сутрин по 1 чаена лъжичка от настойката, като е допустимо да се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Лечебният цикъл е 15 дни.

При тремор, нарушено зрение, отпадналост и язва се заливат 40 нарязани цели кокичета със силна ракия - 300 милилитра. Настойката се прецежда след 20 дни. Пият се по 40 капки с вода, 3 пъти дневно преди ядене.

При лечение на плексит се използва горната рецепта; разликата е, че с тинктурата се намокря памучна марля, която се слага на засегнатите от болестта участъци.

Препоръчително е употребата на тези лекове от кокиче да се извършва с наблюдение от лекар и е абсолютно задължително да се спазват дозите, защото спиртният извлек от кокичето цвете в големи количества е токсичен и опасен за здравето.

Внимание! Статията е информативна, не препоръчителна. Проконсултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно