Подходящи храни при високо кръвно налягане

4487

Хипертонията или високото кръвно налягане е най-честият предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания. Над 1 милиард души по света имат високо кръвно налягане, което се дефинира като стойности на систолното кръвно налягане от 130 mm Hg или повече, диастоличното кръвно налягане над 80 mm Hg или и двете.

Обикновено се използват медикаменти за намаляване на нивата на кръвното, но главна роля за доброто здраве има и начина на живот. Промени в диетата могат да помогнат за нормалнизиране на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че включването на определени храни във вашата диета, особено тези с високо съдържание на определени хранителни вещества като калий и магнезий, намалява нивата на кръвното.

5 симптома за високо кръвно налягане, които често игнорираме

Подходящи храни при високо кръвно

1. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове - грейпфрут, портокали и лимони, могат да имат мощни ефекти за понижаване на кръвното налягане. Те са заредени с витамини, минерали и растителни съединения, които могат да ви помогнат да поддържате сърцето си здраво, като намаляват рисковите фактори.

Ежедневен прием на лимонов сок плюс активно движение намалява кръвното. Същият ефект има и от пиенето на сок от портокал и грейпфрут. Но грейпфрутът може да повлияе на обичайните лекарства за понижаване на кръвното налягане, така че се консултирайте с вашия лекар!

2. Тиквени семки

Тиквените семки са концентриран източник на хранителни вещества, важни за контрола на кръвното налягане, включително магнезий, калий и аргинин.

Тиквеното масло е мощен естествен лек за високо кръвно налягане. Добавянето на 3 грама масло от тиквени семки на ден в продължение на 6 седмици води до значително намаляване на SBP.

Това е най-опасният симптом на високо кръвно

3. Сьомга и мазни риби

Мазната риба е отличен източник на омега-3 мазнини, които имат значителни ползи за здравето на сърцето. Тези мазнини могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвното налягане чрез намаляване на възпалението и намаляване на нивата на свиващите кръвоносните съдове съединения. По-високият прием на омега-3 също се свързва с по-нисък риск от хипертония.

4. Боб и леща

Фасулът и лещата са богати на хранителни вещества, които помагат за регулиране на кръвното налягане, като фибри, магнезий и калий. Многобройни проучвания показват, че яденето на боб и леща може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане.

5. Моркови

Морковите са с високо съдържание на фенолни съединения, като хлорогенова, р-кумарова и кафеена киселина, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението, което може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане. Препоръчително е да се консумират сурови.

5 естествени лека за високо кръвно налягане

6. Домати и доматени продукти

Доматите и доматените продукти са богати на много хранителни вещества, включително калий и каротеноидния пигмент ликопен.

Ликопенът е значително свързан с благоприятни ефекти върху здравето на сърцето и яденето на храни с високо съдържание на това хранително вещество, като доматени продукти, което може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания като високо кръвно налягане.

7. Броколи

Броколите са известни с благоприятните си ефекти върху здравето, включително здравето на вашата кръвоносна система.

Броколите са пълни с флавоноидни антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане чрез подобряване на функцията на кръвоносните съдове и повишаване на нивата на азотен оксид в тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

2 начина да се отървете бързо от...
Ако сиренето е изсъхнало, не бързайте...
Какво се случва, ако консумирате...
Как винаги да пържете рибата ,така...
4 причини да не изхвърляте кората...
Над колко часа сън е вреден за вашето...
Защо баба смесваше сол и захар...
Две масла, които много помагат...
За 1 час и без ремонт домът ви ще...
Днес е Зимен Симеоновден! На този...
Може ли черният дроб да се възстанови...
Полезно или вредно е кръстосването...

Последни новини