Подуване на горния клепач - симптом за какъв проблем е?

76303
Подуване на горния клепач - симптом за какъв проблем е?
Снимка: iStock

Горният клепач е възможно да се подуе по най-различни причини.

Ето какво обяснява д-р Жизуш Тореш Бланш. 

„Ечемик“ (хордиолум)

Хордиолумът представлява болезнена, червена бучка върху ръба на клепача. Причината за появата й е възпаление и блокиране на т. нар. „мейбомиева жлеза“; в резултат се натрупват бактерии. Възможно е ечемикът да предизвика подуване на целия клепач и много прилича на пъпка. В повечето случаи сам зараства за дни.

Алергия

Алергичните фактори, като цветен прашец, акари и някои гъбички, може да предизвикат алергичен конюнктивит. Подуване на клепачите, сърбеж, прекомерно сълзене и фотофобия са типични негови симптоми. Най-чести са очните алергии през пролетта и лятото.

Тези 5 неща са най-честите причини сутрин да ставате с подути клепачи

Блефарит

Натрупването на бактерии по ръба на клепача може да предизвика блефарит. Той се разпознава по възпаление на клепачите, образуване на корички или люспи върху миглите, и болка. Блефаритът е хронично заболяване, което няма окончателно излекуване.

Прекомерна умора

В днешно време прекарваме дълги часове, използвайки електронни екрани. Прекалената употреба на тези устройства може да причини зрителна умора, клепачите изглеждат леко подпухнали.

Подутите горни клепачи е възможно да са следствие и от безсънна нощ. Тогава клепачите се възпаляват. Това е резултат от натрупването на течност в очните тъкани.

Орбитален целулит

Това заболяване представлява вътрешна инфекция в тъканта на клепача. Състоянието се разпространява лесно и често причинява болка и подуване на горните клепачи. Наложително е да се лекува по-скоро, за да бъдат избягнати усложнения в очната структура.

Запушен слъзен канал

В случай, че слъзният канал е блокиран, сълзите се оттичат със затруднение и причиняват болка, подуване на клепачите и зачервяване. Запушеният слъзен канал може да се инфектира и болката да бъде доста силна. Щом каналът не се изчиства с консервативно лечение, бива приложена хирургичната процедура „дакриоцисториностомия“.

Конюнктивит

Представлява възпаление в конюнктивата, провокирано от алергени, бактерии или вируси. Един от най-типичните признаци на това заболяване е подуването на клепачите, причинено от задържане на течности. Има различни начини за лечение в зависимост от причината.

Козметика

Много козметични препарати съдържат дразнещи съставки, които засягат структурата на окото. Алергичните реакции към козметични средства и грим често водят до възпаление на клепачите. Паренето и дискомфортът обикновено се облекчават с помощта на изкуствени сълзи без рецепта. Ако възпалението на клепачите продължава, е необходимо да отидете на офталмолог.

Лесен и ефективен начин за справяне с отпуснатите клепачи

Нараняване

Всеки удар или травма на окото е в състояние да предизвика възпаление на клепача. Следоперативно очно възстановяване също може да провокира подуване за няколко дни.

Как да лекуваме подутите горни клепачи?

Когато източникът на възпаление е очна инфекция от рода на бактериален конюнктивит, е необходимо да се приложат капки за очи с антибиотици, за се спре размножаването на бактериите. Ако инфекцията е много тежка, както при орбиталния целулит, може да се наложи прилагането на интравенозни антибиотици.

На алергичните реакции, които предизвикват възпаление в клепача, се противостои с антихистаминови капки.

В много от описаните случаи възпалението на клепачите изчезва от само себе си без необходимост от лечение. Това е сравнително често срещано явление, например, когато подуването е причинено от ечемик.

Профилактика

За да избегнете инфекция на очите, може да ви помогнат следните действия.

Мийте ръцете си редовно с антибактериален сапун. Не пипайте очите с мръсни ръце. Почиствайте грима си преди сън, старайте се да поддържате на ниво хигиената на клепачите.

В случай, че използвате контактни лещи, ги дезинфекцирайте правилно, също и кутийката им.

Не давайте назаем и не споделяйте лични вещи като контактни лещи, възглавници, чаршафи, кърпи, козметика и грим.

Внимание! Статията е само с информативен характер и не съдържа медицински упътвания или инструкции. По засегнатите в нея въпроси винаги търсете специалист-офталмолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com