НА ЖИВОВойната в Украйна

Поклон пред Стефан Данаилов (СНИМКИ)

1732

Днес обичаният от поколения българи актьор Стефан Ламбов Данаилов щеше да навърши 80 години. Роден в София с корени от Смолян, той покори всички сцени, на които стъпи – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията.

Какви ли не бяха прякорите на емблематичния народен любимец - Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон.

Като дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ студентите му с гордост казват, че са от класа на Стефан Данаилов. Това се равнява на възможно най-добро майсторство.

(Actualno.com благодари на смолянския актьор Никола Пашов за любезно предоставения архив за рода на Стефан Данаилов!)

Той бе политик от БКП/БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев близо три години, народен представител в шест парламента. 

Стефан Данаилов е роден на 9-ти декември 1942 г. в столицата. Майка му Евдокия Данаилова е от Ловеч, а баща му – полковник Ламби Данаилов е от с. Райково, сега квартал на Смолян.

Мечтаел да стане моряк, но заплувал в не по-малко бурните води на актьорското майсторство, по-късно и в политиката.

Най-известен стана с ролите си на майор Деянов в „На всеки километър“, Яким в „Дами канят“ и култовата му реплика в нея „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи!“, дон Нуцо в италианския сериал „Октопод“, Димитър Касабов в „Стъклен дом“, Борис Арнаудов във „Фамилията“.

Незаличима следа е оставил Стефан Данаилов още с ролите си в "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Черните ангели", "Сватбите на Йоан Асен", "Топло". 

На театралната сцена ще бъде запомнен не само с десетките силни роли като Хамлет, Дон Жуан, Дон Кихот, а и със стотиците талантливи артисти, на които е преподавал и помогнал да открият призванието си.

Стефан Данаилов си отиде от този свят на 27 ноември 2019 година. Поклон пред светлата му памет!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Сцена

Именуваха на проф. Юлия Огнянова...
Сериозна опашка пред Народния...
Билетите за Джон Малкович в продажба...
Джон Малкович излиза на сцената...
Мариана Попова за Антония Първанова:...
Дават милиони: Ансамбъл "Филип...
Връщат втора постановка на Александър...
Иван Бакалов: Нямало скандал...
Заявка за нов хит – „Чет Бейкър“...
Владимир Карамазов: Няма такова...
Владимир Карамазов напуска професията:...

Последни новини