Полезни ли са киселите краставички? Разберете кой не трябва да ги яде

30883
Полезни ли са киселите краставички? Разберете кой не трябва да ги яде
Снимка: iStock

Киселите краставички са ферментирал продукт, което означава, че са богати на пробиотици, подобно на киселото мляко. Пробиотиците са ценни за стомашно-чревното здраве, тъй като доставят бактерии, важни за нормалното функциониране на стомаха ви. След като съдържат бактерии, полезни ли са киселите краставички? Телата ни са дом не само за вредни бактерии, които ни разболяват. Огромен брой полезни бактерии населяват червата и стомаха ни и ни помагат да останем здрави. В киселите краставички се съдържат полезни бактерии, така че да, със сигурност е положителен отговорът на въпроса полезни ли са киселите краставички.

Ползи от консумацията на кисели краставички

Разбрали полезни ли са киселите краставички, сигурни сме се вълнувате и с какво друго освен със съдържащите се в тях пробиотици краставичките в буркан помагат на здравето ни.

1. Експлозия от витамини

Подобно на пресните краставици, а и на всички зеленчуци, киселите също са богати на витамини. Консумацията на кисели краставички ще достави на организма ви щедри дози витамин К и А, както и фосфор, калий и фолиева киселина.

Кога киселите краставички са по-полезни от пресните краставици?

2. Антиоксиданти

Макар да са кисели и ферментирали, краставичките остават богати на антиоксиданти. Чудесен източник са на бетакаротин, а повишеният прием на бетакаротин допринася за  по-нисък риск от редица хронични заболявания като диабет тип 2 и свързаните с възрастта негативни здравословни изяви като дегенерация на макулата. Бетакаротинът е известен и с това, че допринася за профилактика на сърдечните заболявания. Тоест хапването на вкусните кисели краставички ви помага да държите определени хронични болести на сърцето далеч от вас, както и да останете здрави. Редица проучванията сочат  редовното хапване на храни с бета-каротин като лесен начин за подобряване на когнитивните способности при хора над 65-годишна възраст.

Съдържащите се други антиоксиданти в киселите краставички подкрепят организма в борбата му със свободните радикали и допринасят за съхраняване на младостта и здравето.

3. Отслабване

Отслабването не е просто начин да се чувствате добре в кожата и да изглеждате прекрасно. Справянето с излишните килограми помага за подобряване на здравословното състояние и за облекчаване на редица заболявания или за предпазване от тях. Хората с наднормено тегло по-често страдат от костни и ставни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, инсулти и инфаркти, диабет. Така че фактът, че киселите краставички ви помагат да отслабнете, означава, че те помагат и за здравето ви. Къде се крие тайната? Първо, киселите краставички са бедни на мазнини и въглехидрати. Те са бедни и на калории, но ви засищат, тъй като са богати на вода. Другата тайна се крие в оцета. Той забавя усвояването на въглехидратите, като по този начин помага за намаляване на инсулиновите пикове, поддържа енергийните ви нива стабилни и намалява инсулиновия спад, който всъщност предизвиква чувството за глад. Така по-рязко огладнявате, ако хапвате кисели краставички, и ядете по-малки порции, тъй като пълните стомаха си с полезната ферментирала храна.

Кисели краставички на слънце – рецептата, която всяка баба знае

Вреди от консумацията на кисели краставички

Разбрали полезни ли са киселите краставички, следва да се информирате и кой не трябва да прекалява с тях, както и на какво вреди честата им консумация.

1. Киселите краставички са твърде солени

Прекомерната употреба на сол е вредна за здравето. Солта причинява проблеми със задържането на вода, може да е пагубна за бъбреците ви, както и да увреди стомаха ви, което може да причини инфекции и язви, а в някои случаи дори и рак. Може да ги изкисвате, за да се обезсолят, за да елиминирате този риск. И все пак внимавайте с тях, ако вече страдате от язва или ако лекарят ви иска от вас да ограничите консумацията на сол. 

2.  Опасността от натрия

  • Прекомерната консумация на натрий води до повишен риск от остеопороза. Ако не получавате достатъчно калций, високите количества натрий могат допълнително да отделят минерала от костите ви и да ги направят крехки и чупливи. Важен е допълнителен прием на калций, когато консумирате големи количества нарий. Страдащите от остеопороза или застрашените от такава, следва да намерят друг начин да си доставят нужните пробиотици, а не чрез консумация на кисели краставички.  
  • Натрият не се препоръчва и за хора, страдащи от хипертония. Те следва да избягват храните, които са солени и са с високо съдържание на натрий, каквито са киселите краставички.
  • Отново натрият създава опасност при консумация от хора, страдащи от бъбречни заболявания или от чернодробни. Диети с високо съдържание на натрий се отразяват негативно на тези органи, поради което киселите краставички следва да се избягват от хора, които вече страдат от бъбречни или чернодробни заболявания.

Статията има само информативен характер. Не пропускайте да се консултирате с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com