Полезни ли са смутитата? Разберете какви вреди може да причинят!

4060
Полезни ли са смутитата? Разберете какви вреди може да причинят!
Снимка: iStock/Guliver

Ако умножим броя на баровете за сокове – т. нар. „джус-барове“, които са отворили през последните години, по броя на референциите, предлагани ни от секциите за смутита в супермаркетите, може да получим число, което е близо до безкрайност. Тази ситуация със сигурност произтича от известното здравословно правило: „Яжте 5 плода и зеленчука всеки ден!“ Стига се чак дотам, че някои ентусиасти на здравословното хранене днес биха консумирали смутита вместо закуска или дори обяд. Но дали това е наистина добра идея?

Своето мнение споделя Джон Мартинс, треньор и специалист по спортна диетология.

Против законите на природата. В смутито по принцип има само добри съставки, смлени плодове. Те се усвояват по-лесно, свежи са и приятни. В такъв случай всичко ли в тях е добро и позитивно? Не съвсем.

Най-полезното смути на планетата

Смилането им една неприятна последица: блендерът или сокоизтисквачката трябва да се въртят бързо, за да бъдат ефективни – а този процес произвежда топлина. Над 42 градуса се унищожават някои витамини и хранителни вещества. Докато природата прави нещата по-добре: когато ядете ябълка, нейната хрупкавост изисква дъвчене, за да отделите бавно целулозата от захарните молекули и да спрете преминаването на захарта в кръвта. Затова едно смути би противоречало на този основен природен закон. При него внезапно захарта отива директно в кръвта, което може да създаде предпоставки за хипергликемия. Друг страничен ефект от този скок на кръвната захар: блуждаеща в твърде големи количества в кръвта, тя се складира от организма и се превръща в мазнини. Често това създава своеобразен „пояс“ около корема.

Фалшив приятел. Вредният ефект на смутитата се крие в пропастта между мнението, което имаме за тях и ни е натрапено от рекламите за здравословна витаминозна напитка, и реалния им полезен принос за организма – доста слаб, съпроводен с бързото поглъщане на захари в голямо количество. Например: когато пиете кока-кола или поглъщате сандвич с мазно месо, очевидно знаете, че правите грешка. Обаче смутито, от друга страна, на пръв поглед е здравословна напитка - и като такава печели наградата за измамна реклама.

Индустриалните смутита няма вероятност да променят това положение. Те преминават мигновена пастьоризация при температура около 100°C - а след това поне 3/4 от минералите и витамините вече ги няма. При това е трудно да се разбере какво са добавили в тях.

Каква е разликата между смути и фреш + техните ползи?

Само студено пресованите сокове, при които плодовете са изцедени, а не смлени в блендер, наистина могат да претендират, че са полезни за здравето. Техниката на изцеждане позволява да се запазят два пъти повече хранителни вещества, отколкото например сок, преминал през уред, създаващ сравнително висока температура. Затова изцедените смутита са по-здравословни.

Не е нужно обаче да изхвърляте своя блендер на боклука или да устройвате скандали с мениджърите на джус-баровете във вашия град. Защото ефектът от смутито е другаде. Психологически през лятото то е страхотно като освежаваща напитка и няма нужда да се разочаровате и да се отказвате от него завинаги. Важно да се консумира умерено и да се намери баланс. Когато отивате в някое заведение за бързо хранене след неспокойна нощ, просто трябва да знаете, че смутито не е идеално от гледна точка на енергиен прием - но от време на време е толкова добро за ободряване!

Джон Мартинс ни дава съвет: в чаша смесете смутито наполовина с кубчета лед или много студена вода – това ще ви позволява да го пиете по-малко сладко, без да губите удоволствието. Едно лесно решение да направите смутито по-вкусно и да не се отказвате от него!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно