Полицейски шеф подаде оставка заради убийството на Шиндзо Абе

2389
Полицейски шеф подаде оставка заради убийството на Шиндзо Абе
Снимка: Getty Images

Началникът на Националната полицейска агенция на Япония обяви, че подава оставка, за да поеме отговорност за стрелбата срещу бившия премиер Шиндзо Абе. На 8 юли най-дълго управлявалият японски министър-председател бе прострелян по време на предизборна реч в град Нара, а малко по-късно почина от раните си в местна болница.

В четвъртък стана ясно, че Итару Накамура е най-висшият служител, който се оттегля от поста си, откакто фаталната стрелба по Абе шокира азиатската страна. Той даде пресконференция, на която бяха представени резултатите от разследването на грешките, довели до убийството на бившия премиер в Западна Япония.

Малко преди атаката убиецът на Шиндзо Абе е изпратил писмо за намерението си

Убиецът на бившия японски премиер Шиндзо Абе, 41-годишният Тецуя Ямагами, е написал писмо малко преди атаката, в което е намекнал за пл...

ОЩЕ: Кой е Шиндзо Абе: Потенциални връзки с Якудза, спорни политики и скандали

"След като проучихме и осмислихме инцидента, решихме да започнем отначало и да преразгледаме нашата система за сигурност", каза Накамура, цитиран от „Ройтерс“. "В процеса на проверка на новия ни план осъзнахме, че задълженията ни по сигурността ще се нуждаят от ново начало. За да отбележим новото начало, съвсем естествено е да изградим нова организация“.

По-рано Накамура изрази съжаление за неуспеха на полицията да защити Абе по време на появата му на предизборния митинг. Той също така призна, че е имало грешки в плана за защита.

В публикувания доклад от 54 страници, свързан с разследването на Националната полицейска агенция, заключението е, че при защитата на Абе не е взета предвид потенциалната опасност, идваща откъм гърба му. Отчита се, че охраната е била съсредоточена върху рисковете за Абе по време на придвижването му от мястото на речта до автомобила му. Посочва се още, че е имало пропуски в системата за управление и комуникацията между няколко ключови полицейски служители.

Убиецът на Абе първоначално искал да нападне религиозен лидер

Тецуя Ямагами, който вчера застреля и уби бившия японски премиер Шиндзо Абе, първоначално е планирал да нападне друг човек. Това съобщи...

Според авторите на доклада това е довело до липса на внимание към движението на заподозрения, докато не е станало твърде късно. Извършителят вече бил на 7 метра зад Абе, когато извадил самоделното си двуцевно оръжие, наподобяващо фотоапарат с дълъг обектив. Именно тогава той произвел първия си изстрел, който едва не улучил бившия премиер. Смята се, че бодигардовете са могли да спасят Шиндзо Абе, като го предпазят или изтеглят от линията на огъня в рамките на 2,5 секунди между първия и втория изстрел, оказал се фатален.

В доклада се призовава за значително укрепване на обучението и персонала на японската служба за защита на високопоставени лица. Той също така призова за преразглеждане на насоките за полицейска защита за първи път от около 30 години.

Припомняме, че извършителят на убийството – 41-годишният Тецуя Ямагами, беше задържан от полицията малко след стрелбата. В помещение, ползвано от бившия военен, бяха открити експлозиви. Малко по-късно той призна, че осъществил нападението, защото бил убеден, че Абе е свързан с религиозна група, разорила финансово майка му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com