Politico: Русия крие корабите си, Черноморският й флот е почти смазан

15639
Politico: Русия крие корабите си, Черноморският й флот е почти смазан
Снимка: Getty Images

Атаките на украинските въоръжени сили с ракети и дронове превърнаха руския Черноморски флот във второстепенна сила във войната в Украйна. Това пише американското издание Politico, позовавайки се на интервюирани западни военни експерти и служители.

Когато руският президент Владимир Путин заповяда на руската армия да нахлуе в Украйна, руските кораби изстрелваха крилати ракети "Калибър" по военни и цивилни цели в Украйна, блокирайки достъпа до пристанищата и заплашвайки с десант в Одеса.

Но Киев обърна ситуацията, поемайки инициативата и осакатявайки руския флот с точни ракетни удари. Няколко руски кораба бяха потопени, включително флагманския крайцер "Москва", а въздушната поддръжка за флота бе ликвидирана с удара по военното летище "Саки", посочват експерти.

Според оценки на западни военни, Русия в момента има неголеми ракетни катери и фрегати, десантни кораби и 6 подводници. Повече от 30 кораба са в морето или в пристанищата, но тяхната ефективност и маневреност са намалели след унищожаването на противовъздушната отбрана на крайцера "Москва".

Всъщност Черноморският флот беше достатъчно силен, за да удържи малките сили на украинския, но никога не е бил смятан за гордостта на руския флот, отбелязват наблюдатели. "Северният флот, базиран в Североморск, е най-голямата и най-модерна сила на Кремъл. Малко преди руската инвазия в Украйна оттам бяха изпратени няколко кораба за подкрепление", отбелязва изданието.

Според материала руските окупатори са очаквали, че флотът в Крим ще изиграе голяма роля в сдържането на украинските сили на юг и в отбраната на окупирания Крим. Очакванията не се оправдаха - флотът зае отбранителна позиция в пристанищата или далеч от брега, за да избегне атаките на украинските сили.

От пролетта проблемите на руския Черноморски флот се задълбочиха поради лошото управление и остарялото оборудване. Битката за Змийския остров, например, показа, че руският флот не може да отговори адекватно на украинските атаки и фактът, че руснаците изоставиха острова направи корабите им в морето още по-уязвими. След няколко военни катастрофи командирът на Черноморския флот адмирал Игор Осипов беше отстранен и от август за командващ Черноморския флот временно е назначен вицеадмирал Виктор Соколов.

Атака с дрон срещу щаба на Руския черноморски флот в Севастопол

Атака с дрон е извършена срещу щаба на Руския черноморски флот. Това съобщава губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев в своя Телегр...

Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, който следи състоянието на въоръжените сили на Русия и Украйна, отбеляза, че загубите на Черноморския флот се отразяват на прехвърлянето по море на войски и техника около Крим. Руснаците бяха принудени да използват модерни десантни кораби, които бяха доставени от Северния и Балтийския флот.

Един западен дипломат коментира, че Руската федерация използва Черноморския флот изключително за отбрана, с периодични изстрелвания на крилати ракети. „Изглежда, че руснаците просто се опитват да ограничат загубите, а не да маневрират и да нанасят удари в Черно море“, каза той.

Като цяло от началото на войната стана ясно, че руското командване „не успя да се приспособи и бяха разкрити структурните дефицити във флота по отношение на обучение, професионализъм, спазване на процедурите за безопасност и способността за адаптиране“, казват западни експерти.

ОЩЕ: Пентагонът: Планът на Путин да превземе Донбас до 15 септември не успя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа