НА ЖИВОВойната в Украйна

Политолог: Изборите ще бъдат съдбовни за страната

2332

Изборите ще бъдат съдбовни за страната. Това каза пред БНР политологът Христо Анастасов.

"Гледам с ужас на единствената партия, която разглеждам като опасна за демокрацията и за цивилизационния избор на страната. Това е "Възраждане". Клиничната смърт на БСП е пряко свързана с ръста на гласовете за "Възраждане", заяви той. Атанасов обаче очаква да бъде съставено демократично и европейско правителство.

"Цялото демократично пространство, което се е смалило в сравнение с 90-те години, благодарение на идването на НДСВ през 2001 г., това прозападно, ратуващо за демокрация парче от електората, има стара травма - разцеплението в първите демократични сили през 90-те. И ще реагира положително на всичко, което звучи като обединение в демократичния спектър. Независимо какво ще покаже социологията, този ефект ще се получи и този път, подсилен от умората и амортизацията на гласуването", заяви той.

И допълни, че ако големият залог са местните избори, страната ни е в опасност да се озове неволно в друг тип режим.

"Това е като машина, която не работи, както е предвидено да работи. Нашата страна е парламентарна република с парламентарно управление. Като такава се гарантира демокрацията и свободата. През последните години нашата демокрация не работи, както е замислено. Ние сме на аварийните спирачки. Служебното правителство е предвидено да бъде екстремен казус и да постави президента в ролята на бушон по време на криза за кратко, а не да го превръща в безконтролно моторче за управление на страната", аргументира се той.

Според него много е вероятно на изборите през април да отидат да упражнят правото си на вот твърдите ядра. "Въпрос на голяма рулетка е според намаляването на избирателите, което е неизбежно, какво ще е съотношението - кой колко ще получи на поредните избори", каза още Атанасов.

ОЩЕ: Христо Иванов: Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията

Лечева: Странно звучат думите на БСП, че служебният кабинет не работи

„Имаше доста обективни обстоятелства президентът да даде третия мандат на БСП. Румен Радев ясно определи позицията си по отношени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Испания поема твърд ангажимент...
БСП закри предизборната си кампания...
Областният управител на София...
Христо Иванов: Всички на практика...
Нинова във Варна: Да се спре временно...
Книгата на каузите на ПП-ДБ събра...
Отстранени от БСП социалисти,...
Гледайте на живо: ИЗБОРИ 2023:...
Кирил Петков разказа на бургазлии...
Васил Тончев: "Левицата" има...
Росица Матева: МВР няма да допусне...
За левите ментета и оригинала...

Последни новини