НА ЖИВОВойната в Украйна

Политолог с подробно описание на схема за манипулиране на вота с хартиените бюлетини

2015

"Основната причина да се иска връщането на хартиената бюлетина е желанието за манипулиране на резултата с нея по познати схеми."

Това написа в социалните мрежи политологът доц. Даниел Смилов. Той онагледява тезата си с пример от една софийска секция от Факултета по време на местни избори през годините. Той обръща внимание: "това е софийска секция - да не говорим за отдалечени краища на страната":

Обърнете внимание на недействителните бюлетини, които на моменти надминават 50%. Така е в много подобни секции, като вариацията е между 0% невалидни в някои години и 70% в други. Също така има систематичност при победителите, които в рамките на страната в подобни секции са ГЕРБ и ДПС:

"...секция № 254611062, Факултета. На изборите през 2007 година избирателите са 750 души, от тях гласувалите са 362, а недействителните гласове са повече от половината гласували или 195 невалидни бюлетини. Очевиден е печелившият кандидат за кмет Бойко Борисов със 114 гласа, а Мартин Заимов е подкрепен от 10 души...

Четири години по-късно в същата секция избирателите са се увеличили до 810, от които 333 са упражнили своето гражданско право. Недействителни гласове -115. От всички гласували 74 са пуснали своя глас в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, а 52 души са подкрепили Георги Кадиев, който е кандидат на левицата. За общинска листа са гласували 331 избиратели, а недействителните бюлетини са значително по-малко или 31. Победител е партия ДРОМ със 188 гласа, а Коалиция Евро София е получила второто място със 75 гласували.

ОЩЕ: Христо Иванов: Безотговорно е да се говори за вълшебни флашки и кодове

Същата секция през 2015 година избирателите по списък са 948, от които гласували са едва 139 души. Отново е висок броят на недействителните гласове- 51. Кандидатът на ГЕРБ получава 70 гласа, а Андрей Георгиев, издигнат от ДПС, е получил 9 гласа. Точно 139 са гласували и с бюлетина за общински съветници, но недействителни са 58 от всички подадени бюлетини. От общият брой на получени действителни гласове в конкретната секция 54 са за листата на партия ГЕРБ, а 12 за ДПС.

Последните проведени местни избори през 2019 г. избирателите са 910, а упражнилите своя глас 292. От всички гласували 207 са подкрепили досегашният кмет Йорданка Фандъкова, а едва 10 са гласували за Мая Манолова. На проведения втори тур само седмица по-късно избирателите вече са 905, а 340 от тях са се мотивирали да отидат до избирателната урна, 49 са недействителните бюлетини. Отново се повтаря високият резултат на кандидата на ГЕРБ е той печели 256 гласа, 24 избиратели са подкрепили независимия кандидат Мая Манолова. По отношение не гласуването за общинска листа, резултатите доста приличат на тези за кмет, а именно 292 гласували, от които 160 са подкрепили ГЕРБ, а 8 ДПС."

ОЩЕ: Ицо Хазарта: Наболели теми се изместват заради "скапаната бюлетина"

Безмерната наглост на ДПС да се спре

Едва ли има човек с капка мозък в България, който да не е съгласен, че нашите политици и особено депутати не стават и за чеп за зеле. А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини