Полският закон за Холокоста обявен за противоконституционен

821
Полският закон за Холокоста обявен за противоконституционен
Снимка: Getty Images / Guliver

Кабинетът на главния прокурор на Полша обяви за противоконституционен закона за Холокоста, който беше замислен да защитава имиджа на страната в чужбина, но вместо това предизвика критики от Израел, Украйна и Съединените щати.

Публикуването на изявлението беше изненадващо, доколкото главният прокурор Збигнев Зиобро също така е начело на правосъдното министерство, което излезе с противоречивия закон.

Полско НПО съди аржентински вестник заради Холокоста

Неправителствената организация "Полска лига срещу клеветата" съди аржентинския вестник Pagina 12 за нарушение на приетия в Полша закон,...

Законът, който влезе в сила по-рано този месец, предвижда глоби и до три години затвор за всеки, който приписва „отговорност или съвместна отговорност на полската нация или държава за престъпления, извършени от германския Трети райх“.

Главният прокурор публикува преценката си на уебсайта на Конституционния съд, който беше натоварен от президента да провери дали законът е конституционен.

Службата заяви, че санкционирането на деяния, извършени в чужбина, независимо от действащите закони, противоречи на Конституцията, която се противопоставя на "прекомерната намеса".

Той добави, че законът е "нефункциониращ", може да има "противоположни резултати от предвидените" и да "подкопае авторитета на полската държава".

Президентът на Полша подписа спорния закон за Холокоста

Полският президент Анджей Дуда подписа оспорвания закон за Холокоста, внесен от консерваторите, който въвежда затвор за използване на ф...

Законът е в центъра на неразбирателство с Израел, който гледа на законовата норма като на опит за отричане участието на отделни поляци в геноцида на евреи по време на Втората световна война.

Критиците на закона също така изразяват безпокойство от това, че поради неясната формулировка законът може да създаде възможност за съдебно преследване на оцелели при Холокоста за дадените от тях показания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com