Ползите и страничните ефекти на L-аргинин. 8 малко известни факта, които не знаете

4679
Ползите и страничните ефекти на L-аргинин. 8 малко известни факта, които не знаете
Снимка: iStock/Guliver

L-аргининът е есенциална аминокиселина, позната основно на хората, които тренират активно, тъй като им помага да изграждат протеини и да трупат мускулна маса, както и по-бързо да се възстановяват след тренировки с високо натоварване. Приема се от спортуващите и защото понижава усещането за умора и им дава сила за по-продължителна тренировка, а по-дългите тренировки ускоряват постигането на резултати в залата.

Занимавате се със спорт активно, за да поддържате форма? L-аргининът ще ви помогне да сте по-издръжливи, по-бързо да горите мазнините и по-бързо да се сдобиете с мечтаните мускули и фигура. Ползите от употребата му обаче далеч надхвърлят този факт и ползата за спортуващите. Известно е, че L-аргинин подпомага сексуалните способности и мъжкото полово здраве. L-аргининът не е лишен и от странични ефекти като стомашно-чревни проблеми, за които следва да сте информирани при прием, за да знаете какво да следите, за какво да сте внимателни. Въпреки страничните ефекти L-аргининът е жизнено необходим за организма и за правилното функциониране на тъканите и органите. Той може да се произвежда от организма, както и да бъде приеман чрез храна или хранителни добавки, лекарства и мазила, съдържащи аминокиселината. Дневният прием следва да е между 15 и 30 грама, които не предизвикват странични ефекти. Прием на доза по-висока от 30 гр. на ден е по-вероятно да доведе до странични ефекти.

Кои храни са най-богати на L-аргинин?

Сред храните, които ще ви помогнат да доставите на тялото си значими количества L-аргинин, са:

  • морски дарове,
  • месо – говеждо, дивеч, птиче, свинско,
  • млечни продукти, които обаче са чисти, а неимитиращи продукти,
  • желатин,
  • растителни източници, сред които елда, пшеничен зародиш, соя, нахут, леща,
  • ядките и по-специално тиквени семки и фъстъци,
  • семена от лупина, която е особено богата на аминокиселината.

Коя е основната полза за вас да използвате аргинин

Известни ползи от приема на L-аргинин

1.  L-аргининът е добре познат в спортните среди и сред хората, които тренират активно и редовно. Най-вече се приема от господата, които се стремят към подобряване на спортните си постижения в зала, тъй като им дава сила, енергия и намалява умората, както и стимулира растежа на мускулите.

2.  Друг известен плюс от приема на аминокиселината е свързан с редуциране на теглото при спортисти. Приемът подпомага горенето на мазнини при активна тренировка.

3.  Известна е и ползата от L-аргинина за мъжката полова сила и потентността. Счита се, че помага за разширяване на кръвоносните съдове. Понякога причината на еректилна дисфункция е липсата на достатъчно от тази аминокиселина в организма и приемът на допълнителни количества чрез лекарства, храна или добавки решава проблема.

4.  Здравните специалисти използват L-аргинин в тестове за стимулиране на хипофизната жлеза, с които да определят дали децата произвеждат достатъчни нива на растежен хормон. Това има висока диагностична стойност и е от важно значение за медицината и особено за децата.

5.  Аминокиселината е полезна и за коригиране на наследствени нарушения на синтеза на урея, както и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

6.  Медиците използват тази аминокиселина по данни на проучване от 2017 година в неонатологията – за лечение на недоносени бебета със специфични проблеми – предотвратяване на некротизиращ ентероколит, при възпалени стомашно-чревни пътища.

7.  От 2018 година е доказано, че аминокиселината помага за поддържане на кръвната захар в норма, с което се оказва, че L-аргининът е особено полезен за пациентите, страдащи от диабет. Използва се и за профилактика на диабет тип 2, тъй като допълнителният прием на аминокиселината може да помогне на организма да се предпази от коварната болест.

8.  Прееклампсията при бременните, която е особено опасна и за майката, и за плода, може да бъде профилактирана и повлияна благоприятно от приема на L-аргинин – факт, използван от медиците, след доказването му.

9.  От дълги години е известната ползата от тази аминокиселина за по-бързо заздравяване на рани.

10. L-аргинин се използва и при психическо пренатоварване, стрес, тъй като облекчава чувството за безпокойство и помага за постигането на релакс.

11. Приемът на аминокиселината се препоръчва основно за спортисти, редовно и усилено трениращи, културисти, възрастни хора, хора, страдащи от проблеми с килограмите и наднормено тегло.

Малко познати ползи от приема на L-аргинин

Няколко изследвания сочат L-аргинина и като терапевтичен агент. Той може да бъде използван за лечение и профилактика на различни заболявания, както и при бременни дами. Извадката от пациенти, на които се основават откритията за ползите от тази аминокиселина при определени заболявания, е малка, но резултатите са повече от обнадеждаващи. Малко известните лечебни ползи от L-аргинина според тези изследвания са:

1. Съществено помага за регулиране на кръвното налягане на пациенти, страдащи от високо кръвно налягане. Аминокиселината влияе благоприятно и на горната, и на долната граница на кръвното налягане. Изследвания сочат и доказват благоприятното му въздействие върху пациенти с хипертония, като особено благоприятен е при възрастни пациенти, при които нивата на аминокиселината, произвеждани от самия организъм, намаляват и е необходим засилен прием от вън – чрез храна и добавки. Понижаването на стойностите, които показва апаратът за кръвно налягане, значително понижава и риска от сърдечно-съдови инциденти – инфаркт, инсулт, както и от коронарни заболявания. Така се оказва, че L-аргининът подпомага и сърдечно-съдовото здраве. 

2.  Влияе благоприятно на имунната регулация.

3.  Намалява диастолното кръвно налягане при бременни жени с гестационен хипертония с 4,9 mm Hg. Подобна хипертония е неблагоприятна и за плода, и за майката, поради което приемът на аминокиселината се оказва отлично и работещо решение на здравословния проблем на бъдещите майки.

4.  Малко позната полза от приема на L-аргинин е и редуциране на времето, необходимо за възстановяване в болница след операции. Аминокиселината е особено полезна и в борбата с вътреболничните инфекции, намалявайки риска от такава при хоспитализирани пациенти. Вътреболничните инфекции представляват значим риск за здравето особено на тежко болни пациенти и след операции. Приемът на L-аргинина значително намалява тази опасност. Учените обясняват това действие на l-аргинина с факта, че подпомага имунната система – нещо, което е от особено ключово значение в периоди, в които тя е изтощена – като дълъг престои в болница поради тежко заболяване или операция. Подсилването на имунната система ѝ помага тя да се справи с инфекциите, които са вътрешни за болницата, и да предпази изтощения организъм от тях.

5.  Приемът на L-аргинин е полезен и за мускулите.

6.  Любопитен и малко познат факт е, че той облекчава дишането на пациенти с намалени показатели на кислорода в кръвта.

7.  Приемът на тази аминокиселина чрез продукти за грижа за устната кухина помага да се намали проблемът с чувствителните зъби, които са болезнени при топло и студено.

8. Приемът на аминокиселината може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма.

Странични ефекти от приема на L-аргинин и опасности за здравето

Сред неприятните странични ефекти са стомашен дискомфорт, стомашно-чревни проблеми, диария, болки в стомаха, гадене. Те обикновено се проявяват, когато приемате количество много над необходимото. Друг проблем, който аминокиселината може да предизвика, е свързан със затруднения в дишането на хора, страдащи от астма. Подобни пациенти е препоръчително да не приемат добавки с L-аргинин.

Най-голямата опасност от приема на големи дози е свързана с нови изследвания, които сочат, че аминокиселината може да предизвика растеж на туморите при пациенти, болни от рак. Ако тази тежка диагноза е и ваша, въпреки че няма категорично потвърждение на тези изследвания, най-добре не приемайте аминокиселината под никаква форма.

Как да се предпазите от страничните ефекти на L-аргинин?

Страничните ефекти не се проявяват при всеки, могат да бъдат и леки, и тежки. За да се предпазите, следва да бъдете информирани и внимателни. Не трябва да започвате прием на аминокиселината без лекарска консултация, ако имате хронични заболявания, приемате лекарства или други добавки. Може да понижите риска от поява на страничните ефекти, ако приемате аминокиселината от естествени източници – чрез храната, както и ако не надвишавате дневната препоръчана доза, ако го приемате чрез лекарство или добавка. Всъщност е много трудно и почти невъзможно да предозирате, ако го получавате от храна, поради което този прием се приема за много по-безопасен, тъй като реално всеки консумира месо и млечни продукти, които са източници на аминокиселината. Имайте предвид обаче, че само чрез увеличаване на консумацията на хранителни източници, богати на L-аргинин, не може да постигнете заложените спортни цели като натрупване на мускулна маса и не може да постигнете заложените цели, свързани с ефекта върху здравето. Тоест приемът на аминокиселината чрез храна няма да повлияе на кръвното ви налягане и да го поддържа в нормални граници.

При всички случаи консултация с диетолог, лекар, специалист преди приема на аминокиселината под формата на хранителна добавка или лекарство е особено полезна и препоръчителна, тъй като ще ви помогне да редуцирате риска от възникване на странични ефекти.

Предупреждения и взаимодействия

L-аргининът също има своите взаимодействия, които следва да знаете, когато го приемате в големи количества, за да избегнете опасност за здравето, както и просто за да не елиминирате полезното му действие, съчетавайки го с несъвместими добавки, витамини, минерали и лекарства. Така например е известно, че лизинът намалява действието на L-аргинина и пречи на усвояването му. Това означава да не комбинирате хранителни добавки, съдържащи лизин и аргинин, както и да ограничите храните, богати на лизин, когато целта ви е да натрупате аргинин в организма.  Следва да сте особено внимателни с приема и ако страдате от херпесни вируси. Приемът на L-аргинин по време на кърмене и бременност следва да е с повишено внимание, а приемът от бременни с лечебна цел за лечение на хипертония, породена от самата бременност, да е по преценка на лекаря.

Пациенти, които са хронично болни и приемат ежедневно лекарства за състоянието си, следва да се консултират с лекуващия си лекар,преди да предприемат прием на L-аргинин под каквато и да е форма, за да избегнат клинично значими взаимодействия с други лекарства.

Настоящата статия има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com