Популизмът на сегашните управляващи в Италия срути моста "Моранди" - буквално

8208
Популизмът на сегашните управляващи в Италия срути моста "Моранди" - буквално
Снимка: Getty Images/Guliver

Кой е виновен за една от най-големите инфраструктурни трагедии в Европа – тази с моста "Моранди" в Генуа, която отне живота на 39 души (досега толкова са потвърдените жертви)? Този въпрос все още няма напълно конкретен отговор, но корените на трагедията личат.

През 2014 година основателят на лявото популистко движение "Пет звезди" - актьорът Бепе Грило, изрично коментира темата, като казва, че твърдението, че мостът ще падне в рамките на 10 години, е "приказчица", припомня вестник La Stampa. Всъщност това твърдение е направено още през 2012 година от президента на Индустриалната камара на Генуа. Камарата предлага алтернатива – друг маршрут, който да замени "Моранди", но движение "Пет звезди" яхва популистката вълна и с аргумента, че това ще доведе до загуба на работни места и перспектива за региона, тушира плана.

Италия обяви извънредно положение в Генуа след срутването на моста

Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение в Генуа след срутването на моста, който уби 39 души и препречи главн...

Паметни са думите на общинския съветник на "Пет звезди" и бивш кандидат за кмет на Генуа Паоло Пути, който казва следното: „Този човек (бел. ред. - президентът на Индустриалната камара на Генуа) трябва да смекчи тона си, като казва, че ще си спомним имената на тези, които сега казват "не" на подмяната на "Моранди". "Аутостраде" (бел. ред. - фирмата, поддържаща "Моранди") ни увери, че мостът ще издържи още 100 години“.

Самият Грило, по време на битката за кметския пост в Рим, се връща на въпроса с "Моранди" и заявява по време на митинг: "Трябва да ги спрем, ако трябва и с армията", визирайки нереализирания проект за нова магистрала.

Сега "Пет звезди" е водещата партия в италианския парламент и италианското управление заедно с "Лига" (бел. ред. - бившата Северна лига) – крайнодясната партия на италианския вицепремиер Матео Салвини. Салвини вече обвини ЕС, че не давал достатъчно пари за поддържка, защото се пазел от нова финансова криза и това довело до падането на "Моранди" и загубата на десетки човешки животи, но Брюксел отговори остро, че контролът как се харчат евросредствата не значи "да не се дава". От ЕК посочиха, че за периода 2014 - 2020 година Италия получава 2,5 млрд. евро за инфраструктура.

"Много е хубаво да се търся някой, който да бъде обвинен, когато се случи ужасна трагедия като тази в #Генуа. Но е добре да погледнем фактите", написа в Twitter еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, визирайки и другия италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо, лидер на популисткото "Движение 5 звезди", който заприглася на Салвини, заявявайки, че "Европа може да каже какво иска, но ние не искаме – ние настояваме. Заложени са човешки животи".

Мостът "Моранди" ще бъде разрушен, имало ли е чудо с българин при трагедията?

Злополучният мост "Моранди", част от който се срути на 14 август, ще бъде изцяло разрушен. Това заяви заместник-министърът на инфрастру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...