Популярното авокадо: С какво е полезно за здравето?

4570
Популярното авокадо: С какво е полезно за здравето?
Снимка: iStock

Авокадото е плод, който произхожда от южната част на Централно Мексико. То е ценно в търговско отношение и се отглежда в тропически и средиземноморски климат по целия свят. В света има над 500 сорта авокадо. Въпреки че се различават по размера на плодовете, структурата и степента на зрялост, всички тези видове дървета достигат средна височина между 9 и 12 метра, въпреки че могат да достигнат до 25 метра височина. Животът им е много дълъг, като някои дървета в Мексико са на възраст над 400 години. Подобно на банана, авокадото е климактеричен плод, което означава, че плодът узрява на дървото, но узрява и извън него. След като се откъсне, авокадото узрява за една до две седмици (в зависимост от сорта) при стайна температура. За разлика от много други плодове, които обикновено имат сладък или кисел вкус, авокадото има гладка, маслена консистенция и богат вкус.

4 причини да хапваме авокадо всеки ден

Авокадото е популярен и много хранителен плод. То е с високо съдържание на здравословни мазнини и фибри, и е богато на витамини и минерали, като витамини от група В, витамин К, калий, мед, витамин Е и витамин С. Ползите за здравето от авокадото включват регулиране на теглото, защита от сърдечносъдови заболявания и диабет, лечение на остеоартрит и подобряване на усвояването на хранителните вещества за организма. То също така намалява риска от рак, увреждане на черния дроб и кръвоизливи, свързани с недостига на витамин К. Авокадото помага за поддържане на очите здрави и за защита на кожата от признаците на стареене и вредното въздействие на UV лъчите. То помага и за поддържане на нивата на кръвната захар и има антиоксидантни свойства. То дори помага за подобряване на кръвообращението, повишаване на когнитивните способности и изграждане на по-здрави кости!

ТРИК, с който да изберете най-доброто авокадо

Авокадото се състои от 73% вода, 15% мазнини, 8,5% въглехидрати (предимно фибри) и 2% протеини. В 100 грама авокадо се съдържат 160 калории. То обикновено се сервира сурово. Използва се както в солени, така и в сладки ястия, макар че в много страни не се използва изобщо. Авокадото е популярно във вегетарианската кухня като заместител на месото в сандвичи и салати поради високото си съдържание на мазнини. Резени авокадо често се добавят към хамбургери, торти, хот-дог и карне асада. Авокадото може да се комбинира с яйца (в бъркани яйца, тортили или омлети). Използва се като основа за мексиканския дип, известен като гуакамоле, както и за намазване на царевични тортили или препечени филийки, поднесени с подправки. Във Филипините, Бразилия, Индонезия, Виетнам и Южна Индия авокадото често се използва за млечни шейкове и понякога се добавя към сладолед и други десерти.

Яжте авокадо всеки ден: ползи и вреди от авокадото

Маслото, извлечено от авокадо, може да се използва за готвене и приготвяне на салати, сосове и маринати. Основните търговски производители на авокадо са Мексико, Доминиканската република, Колумбия, Перу и Индонезия. Думата "авокадо" произлиза от ацтекската дума "ahuacatl", която означава тестис; вероятно заради приликата между плода и частта от тялото. Според рекордите на Гинес най-тежкото авокадо в света е авокадо, отгледано от Габриел Рамирес Нахим във Венецуела. На 28 януари 2009 г. то е тежало 4,83 килограма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com