Порошенко: Путин шантажира с настъпващата зима, глад, блокада на пристанища, ядрен удар. Той е луд маниак

6787
Порошенко: Путин шантажира с настъпващата зима, глад, блокада на пристанища, ядрен удар. Той е луд маниак
Снимка: Getty Images

"Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Затова шантажира, плаши и изнудва". Това казва пред ДВ бившият украински президент Петро Порошенко в обширно интервю. Ето го:

Г-н Порошенко, знаем, че не признавате псевдореферендумите в Източна Украйна. Но какво бихте казали на хората в Донецк и Луганск, които гледат на това гласуване като на изход от войната и които просто искат да се върнат към нормалния живот?

Петро Порошенко: Преди всичко това не са никакви "референдуми". Изобщо не можем да говорим за единен народен вот, защото е невъзможно да се организират такива референдуми за 48 часа. Ако погледнем опита на една Швейцария например, ще видим, че нормален референдум се подготвя месеци наред, дори години. Второ: аз съм абсолютно сигурен, че Конституционният съд на Украйна ще постъпи както и в случая с Крим през 2014 по време на моя управленски мандат. Защото това е абсолютно противоконституционно. И трето: това е руски трик, който има за цел да се легитимира присъствието на руските части, както и да се даде основание на Кремъл да брани, включително с ядрено оръжие, териториите, завзети от Путин с тези псевдореферендуми.

А Вие опасявате ли се от ядрен удар? Колко вероятен е такъв развой?

Порошенко: Вижте, Владимир Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Шантажира, за да атакува Украйна, прилага и енергиен шантаж. Шантажира с настъпващата зима, плаши с глад, блокира украинските пристанища, а сега прибягва и до ядрен шантаж, използвайки Запорожката АЕЦ. Искам да припомня, че подобно изнудване имаше и когато Украйна доброволно се отказа от третия по големина ядрен арсенал в света. Как можем да отговорим на всичко това? Само по един начин: Путин няма да използва ядрено оръжие, ако Западът недвусмислено потвърди, че отговорът в случай на удар ще бъде твърд. Това би било самоубийство от страна на Путин. Именно това е единственият начин той да бъде спрян, след като разиграва подобен сценарий. Всички ядрени сили в света трябва да излязат със съвместно изявление, в което да декларират, че тяхната реакция ще бъде бърза и решителна. Ние в Украйна не се страхуваме от ядрена атака - макар че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, най-вероятно ще го насочи срещу Киев, където ще бъда и аз самият. Не ни е страх и това изобщо няма да спаси задника на Путин.

Срещали сте се с Путин, докато бяхте президент. Променил ли се е той оттогава?

Порошенко: Имам важна препоръка, която се основава на опита ми с този човек. Първо: моля ви, не се бойте от Путин. Ако сте слаби, той ще стигне толкова далеч, колкото ние му позволим. Второ: не му се доверявайте. Той никога не държи на думата си. И трето: Путин разбира само от сила. Затова със силата на украинската армия, с единството на украинския народ и със силна международна коалиция, подкрепяща целостта на Украйна, определено можем да спрем Путин докъдето е стигнал. Точно затова той прибегна до военната мобилизация и до ядрения шантаж. Това не е безопасно нито за него, нито за обкръжението му.

Украинското правителство многократно е молело например Германия да достави модерни танкове. Канцлерът Шолц обаче държи да съгласува подобна стъпка със съюзниците си и припомня, че нито една друга западна държава не е изпратила на Украйна танкове. Проявявате ли разбиране за тази позиция?

Порошенко: Най-напред искам да благодаря на правителствата на държавите от НАТО за тази решаваща роля, която те играят при подкрепата за украинската армия и украинското ръководство, за да бъде спрян Путин. Без тази подкрепа това практически нямаше да е възможно. Второ, позицията на германския ХДС е сходна с нашите виждания. Но съм малко разочарован от Бундестага, че не прие тази позиция. Лично аз много разчитах на нея. Трето, дано разбирате, че колкото повече оръжие и боеприпаси предоставяте, толкова по-кратък ще бъде пътят до мира. Друг път просто няма. Путин не познава пътя на компромиса и не разбира, че времето на дипломацията е приключило. Най-добрият дипломат сега са украинските въоръжени сили и подкрепата от страна на съюзниците на Украйна. И в тази ситуация ние се нуждаем безусловно от германски танкове. В тази ситуация ние се нуждаем от германски боеприпаси. Много сме благодарни за получената германска артилерия. Ние не се нуждаем от германски войници. Моля ви, помогнете ни да спасим и вас. Помогнете ни да спасим Европа. Давайки танкове на Украйна и подкрепяйки украинските въоръжени сили, вие не просто помагате на Украйна, а инвестирате в собствената си сигурност.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com