Постни зелеви сарми в гювеч - ще си оближете пръстите с такава уникална рецепта!

33037
Постни зелеви сарми в гювеч - ще си оближете пръстите с такава уникална рецепта!
Снимка: iStock

Това са ароматни, вкусни, засищащи, а благодарение на зеленчуковия сос с домати, и много крехки постни зелеви сарми с ориз и гъби в гювеч на фурна. Може да използвате най-различни гъби, но най-подходящи са класическите печурки.

Съставки: 1 малка зелка (с тегло приблизително 600-700 г), 200 г ориз, 300-400 г гъби, сол, 1 глава лук, подправки - на вкус, 200 мл олио, 1 дафинов лист, 2-3 с. л. доматено пюре, 1 морков, вода.

Ето така се правят перфектните постни сармички!

Отстранявате кочаните, също и горните, замърсени и повредени листа на зелката. Поставяте я в микровълновата фурна, покривате я с фолио. Слагате микровълновата фурна на максимална мощност, време за готвене - 5-7 минути (или избирате всеки начин за задушаване на зелеви листа, който ви е удобен - например в тенджера с вода). Листата на зелката трябва да станат меки и еластични. Ако останат жилави, поставете зелката за още няколко минути в микровълновата. Охладете запареното зеле под течаща студена вода.

Оризът, без да се мие (за да запази лепкавостта си), се слага в тенджера, наливат се 400 мл студена вода, слага се на огън. Оставяте водата да заври, намалявате котлона, добавяте малко сол и варите ориза до пълна готовност (15-20 минути) на среден огън.

Обелвате и нарязвате лука на тънки полукръгчета. Слагате тиган на огъня, загрявате в него олио, слагате лука. Почиствате гъбите от мръсотията, измивате ги и нарязвате на малки резенчета, слагате ги в тигана с лука, разбърквате. Запържвате гъбите с лука на умерен огън за 15 минути, като не забравяте да разбърквате. В края на пърженето добавяте малко сол.

4-те тайни на идеалните зелеви сарми

В купа смесвате сварения ориз и запържените гъби с лука, разбърквате, подправяте с подправки на вкус (класиката в случая изисква смлян чер пипер), разбърквате отново и плънката за сармите е готова.

Поставяте зелевите листа върху дъска за рязане. Заделяте 3-4, които ще сложим на дъното на гювеча и с тях ще покрием сармите отгоре. С остър нож се отрязва твърдата част на зелевите листа. Върху всеки зелев лист, подготвен по този начин, слагате плънка от гъби и ориз в количество 1-2 супени лъжици.

Навивате зелевите листа с плънката, като оформяте рулца (или във вид на кюфтета, по ваш избор). Измивате и обелвате лука и морковите. Настъргвате морковите на средно ренде, лука нарязвате на тънки полукръгчета. Заделяте малка част от морковите и лука.

Зелевите сарми на баба

В загрят тиган с олио слагате останалия нарязан лук, след това добавяте останалите моркови и запържвате зеленчуците на среден огън за 5-7 минути. От време на време разбърквате. Добавяте доматеното пюре в тигана към запържените зеленчуци, разбърквате добре. Прибавяте вода, овкусявате с подправки на вкус, оставяте да заври и дръпвате котлона от тигана.

На дъното на гювеча слагате 1-2 от заделените зелеви листа, след което се нареждат предварително заделените суров лук и моркови. Върху зеленчуците нареждате сармите и дафиновия лист. След това се изсипва готовата доматено-зеленчукова запържена смес. Течността трябва напълно да покрие сармите (ако е недостатъчна, прибавяте вряща вода и сол на вкус).

След това върху сармите с ориз и гъби се нареждат останалите зелеви листа. Покривате гювеча с капак и го слагате за 30-35 минути във фурната, загрята предварително до 180 градуса.

Сервирате сармите горещи, гарнирани със зелени подправки и зеленчукова салата. Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Различното шоколадово брауни, в което ще се влюбите (ВИДЕО)

Бърз и лесен огретен с патладжан и тиквички

Веган мъфини с банани и какао: Чудесен десерт

Сочни шницели от свинско филе: Стават страхотни

Постна КРЕМ супа с червена леща

Огретен с патладжан и сирене със заливка

Тази традиционна баклава е любима на нашите комшии

Как се готви вкусно телешко варено?

Каква е тайната на истинската мусака?

Пиле фрикасе с кисело мляко и жълтък - трудно ще му устоите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com