Повърхности, които никога да не чистите с оцет

10384
Повърхности, които никога да не чистите с оцет
Снимка: iStock/Guliver

В повечето случаи оцетът е чудесен универсален почистващ препарат, но има някои неща, които не трябва да почиствате с него.

Текстура от полиран гранит с розови нюанси и черно

Точно като каменните подови плочки, използването на оцет за почистване на вашите гранитни или мраморни плотове може да разруши тяхната гладка, лъскава повърхност. Киселинните почистващи препарати могат да гравират гранитния плот и да оставят матово или обезцветено петно ​​зад него. Вместо това по-безопасно решение за почистване е да се използва смес от 5 капки сапун за съдове, 7-10 капки алкохол и чаша вода.

Топ трик за почистване на огледалото само за 2 минути без ивици и петна

Каменна плочка

Ако навсякъде в дома ви има плочки от естествен камък, избягвайте да ги почиствате с оцет, лимон или амоняк. Киселинността в продуктите притъпява камъка. За ремонт ще е необходим много скъп процес на повторно полиране.

Счупено яйце на пода

Почистването на петна от яйца с оцет ще направи петната още по-трудни за чистене. Така че, ако изпуснете някое яйце на пода по време на готвене, по-добре го избършете с нещо друго. Например малко сапун и топла вода.

Как миялната да стане като нова

Дървени подове

Ако силно разредите оцета с вода или други почистващи съставки, вашите подове трябва да са добре. Ако обаче не искате да поемате този риск, по-безопасно решение за домашни любимци е смес от течен перилен препарат и вода. Това е един от онези изключително ценни, почти забравени съвети за почистване на дома от миналото.

Съдомиялни машини

Добавянето на оцет към вашата съдомиялна може да направи вашите съдове да изглеждат искрящо чисти, но киселинността е напълно възможно да повреди гумените части на уреда. Оцетът е безопасен за използване при машини, направени с уплътнения от естествен каучук и части, изработени от уплътнения от етилен-пропилен, силикон, флуоровъглеводород, чист тефлон и бутил синтетичен каучук.

Въпреки това оцетът трябва да се избягва при съдомиялни машини с уплътнения, изработени от полиакрилат, флуоросиликон, тъй като ако оцетът остане върху повърхността на тези видове уплътнения за дълъг период от време, това може да причини повреда. Обикновено водата, използвана по време на цикъла на пране, ще разреди оцета толкова много, че няма да причини никакви щети, но просто се уверете, че не го оставяте да стои във вашата машина. Опитайте да използвате препарат за изплакване, който ще намерите в магазина, за да почистите чиниите си – това ще удължи живота на маркучите и уплътненията във вашата съдомиялна машина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници