Познати имена получават коронасубсидии за милиони, за да пазят работни места

5208
Познати имена получават коронасубсидии за милиони, за да пазят работни места
Снимка: iStock

Коронакризата притиска всички, но навсякъде по света има държавна помощ за преодоляването ѝ. Такава има и в България – една от най-популярните мерки е 60 на 40, но тя далеч не е единствена. За запазване на заетостта по време на извънредното положение и след края му, когато преминахме в извънредна епидемична обстановка, действа постановления – съответно ПМС 55 и ПМС 151.

Справка на Actualno.com в публикуваните от НОИ списъци кои работодатели вземат пари и след края на извънредното положение показа интересни неща. На 25.09.2020 година "Едоардо Миролио" е получил 1 354 392,85 лв. помощ. Огромната сума отива за запазването на работата на 1256 души. Миролио беше едно от имената, изключително тясно свързани с КТБ, който Цветан Василев лично посочи като най-големия депозант в банката. Той има много инвестиции – в "Интерпред" в София, в хотел "Централ" в Сливен, има бизнес с вино у нас.

Веселин Данев отговори дали коронасубсидиите минават през офшорни фирми

Публикуваме поискано право на отговор от г-н Веселин Данев, изпълнителен директор на ”Академика Сий Палас” АД, ”Съни ...

Това не е единствената субсидия. На 22.10 са платени 1 149 799,45 лева за опазване на работните места на 1237 души т.е. вече има намаление на персонала с 19 души.

Припомняме, че преди 5 години Миролио катастрофира тежко край Карнобат и в катастрофата загинаха двете му спътнички. Шофьор е бил друг италианец.

През април месец, след като стана ясно, че "Лудогорец" взема пари по мярката "60 на 40", но тогавашният финансов министър Владислав Горанов даде съвет футболните клубове да не търсят помощ по тази мярка, шампионът на България по футбол се е прехвърлил към други държавни схеми за подпомагане. За последно клубът взема 177 383,25 лева заради 121 работни места – също на 22 октомври, 2020 година. И през септември, и през август тази година "Лудогорец" взема държавни пари за опазване на работни места – 184 480,41 лв. за 122 души през септември и 204 477,65 лева на 27 август, за 130 души. От тенденцията става ясно, че и тук, както при Миролио, не всички работни места биват запазени, въпреки държавната помощ.

На този фон, скромно изглежда коронасубсидията за Българския футболен съюз (БФС). Тя е по ПМС 55 – 89 829,31 лева, платена е още на 20 май, 2020 година и е за да бъде запазени работните места на 87 души.

Коронасубсидии за офшорки - бивш съдия твърди любопитни неща с интересни имена

Според закона у нас фирма, регистрирана в офшорна зона, не може да участва пряко или косвено в обществена поръчка, но може да получава ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика