Познавате ли симптомите на депресията?

13602
Познавате ли симптомите на депресията?
Снимка: iStock/Guliver

Според изследвания в различни страни у жителите на големите градове по-често се проявяват симптоми на депресия и те по-често са застрашени от болестта в една или друга степен. Причините за по-високата честота на депресивни състояния при градското население са информационният шум, бесният ритъм на работа и живот, желанието да се получи “всичко и веднага” във всяка сфера на живот… Те обаче водят след себе си умора, вялост, апатия или изострена чувствителност и раздразнителност. Разбира се, не трябва да се мисли, че депресията се проявява с очевидни симптоми. Най-често те са трудно забележими, а понякога остават и незабелязани.

Важно е обаче да се познават типичните симптоми на депресията, защото заедно със сърдечно-съдовите заболявания тя става все по-разпространено страдание при съвременния човек. От депресия страдат милиони хора, а според различни изследвания 20 на сто от населението в развитите страни са с депресия. Тя е сериозно заболяване, което носи страдание не само на болния, а и на неговите близки. Заради недостатъчното познаване на симптоматиката й често не се търси лекарска помощ или се търси едва в тежката степен на депресията, когато справянето с нея е по-трудно и изисква повече време. През последните две-три десетилетия Световната здравна организация и здравните органи в развитите страни полагат усилия за по-добра информираност за заболяването и за неговото лечение.

Проявите на депресията са разнообразни, но е добре да се познават най-типичните симптоми, които могат да подскажат, че близък човек е в депресия и трябва да се търси специализирана помощ.

Изолацията е една от проявите на болестта. Потиснатостта, тревогата, самообвиненията карат хората да се усамотяват, за да се ориентират в себе си и в емоциите си. Ако човек изведнъж стане затворен и нерешителен или пък напрегнат и раздразнителен, напълно е възможно да е в депресия.

Болестта изтощава. Затова хората, които постоянно се самоанализират в опити да разберат какво става с живота им, се оплакват от умора. Депресивното състояние изсмуква голяма част от енергията на болния и за решаването на ежедневни или важни задачи не му остават сили. Умората води до нарушаване на съня, до промяна на структурата и дълбочината му, често и до безсъние. Проблемите със съня пък допринасят за задълбочаване на депресията.

Липсата на мотивация често не е просто промяна на навиците, а симптом на депресия. Точен до пунктуалност колега, едва ли ще започне редовно да закъснява за оперативки. Депресираните хора губят мотивация не само за работа, а и за да станат сутрин от леглото, да си измият зъбите, да излязат от дома си. Продължителното нежелание за каквато и да е дейност е поведенческа проява, на която трябва да се обърне внимание.

Рязка промяна на темперамента у винаги спокоен и позитивен човек в точно обратната посока също е симптом, заслужаващи внимание. Нервниченето му, озлоблението му, безсмислените му спорове и опитите му да наложи гледната си точка за каквото и да е на всеки, който не е съгласен с него, е сигнал, че той може да страда от депресия. Болестта е стрес, който може да доведе до засилване или отслабване на емоционалните прояви. Ако човекът стане апатичен и спре да реагира на случващото се край него, възприемайки всичко като нещо в реда на нещата, значи депресията го изсмуква емоционално.

Промяна на външния вид - рязкото отслабване или напълняване без рационално обяснение за това е външна проява за промяна в хранителното поведение на човека. Депресивните настроения често са съпътствани от анорексията, булимията и орторексията заради нереалистична представа за външния вид, вманиачаване в контролиране на теглото и в здравословното хранене. Към промяната на външния вид може да се причислят и занемаряването на собствения външен вид и на облеклото. Последните са сигурен симптом за депресия при хора, които винаги са се поддържали и са се стремели да правят добро впечатление на околните.

Симптом на депресия е и липсата на интерес към секса, макар че отказът от сексуална близост може да е следствие от много и различни причини. Все пак сексуалната дисфункция, съчетана с чести промени в настроението, е сигурен симптом за депресивно състояние. Защото човешкият мозък има пряка връзка с половата система на човека. Влечението към партньора се ражда в мозъка и оттам чрез невротрансмитерите се предава към половите органи с притока на кръв към тях. При депресирания човек невротрансмитерите не могат ефективно да предават “информацията”. Неустановената и нелекувана депресия често води до отчуждаване на партньорите и превръща интимната им близост в сложна задача, която може да задълбочи депресията.

Важно е да се знае, че тези прояви са симптоми за депресивно състояние, ако поне една от тях продължава поне месец. Тогава трябва да се търси специализирана психологическа или психиатрична помощ. Защото често депресията се възприема и от болните, и от близките им, и от околните като склонност към промяна на настроенията, като тежък характер или като соматично заболяване заради някои нейни физиологични прояви. Докато се лекуват тези прояви, болестта се задълбочава, а когато болният стигне до психиатъра вече е с тежки хронични симптоми на депресия.

Често хората се страхуват да потърсят помощ при специалист по психични разстройства заради притеснения от възможни социални ограничения - диспансеризация, забрана да карат автомобил, да пътуват в чужбина. Заради опасения от отношението на околните, ако разберат, че се лекуват при психиатър. Дори заради опасения от негативно влияние на медикаментозното лечение на заболяването.

Депресията е сериозно заболяване, за лечението на което е нужна помощта на специалисти психиатри. Защото колкото по-рано се постави диагнозата и започне правилното лечение на болестта, толкова по-големи са шансовете за справяне с нея и оздравяване. За да не се стигне до цикличност на депресивните състояния и до тежка степен на депресия, която често е съпроводена с желание у болния да сложи край на живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com