НА ЖИВОВойната в Украйна

ПП и ДБ: Машинният вот беше убит, никой не знае как ще се гласува на местните избори

1617

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" обвиниха "хартиената коалиция" ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, че изцяло са премахнали машинното гласуване за местните избори през 2023 г. и че "крадат вота на българските граждани".

Днес окончателно хартиената бюлетина се върна със 124 гласа "за" и 96 "против", а после се разбра, че от местните избори нататък ще се гласува само с хартия. Тези бюлетини ще се броят от машини, твърдят от ДПС, като устройствата щели да сканират хартията и така да се отчита резултатът. Тоест – пълна промяна на гласуването в сегашния му вид, в което настоящите машини ще са безполезни.

"Ще се гласува само с хартия. Нито един българин няма да може да гласува, без да попълни бюлетина с химикалка – предстои да видим дали на ръка или на брояч ще се брои", каза съпредседателят на ПП Асен Василев в кулоарите на парламента. "На ГЕРБ, БСП и ДПС им остава само това да решат. Машинното гласуване беше убито. За проблемите с броячките може да говорим много. Минаваме на изцяло ръчно гласуване, може би с броячки", допълни той.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ каза, че така не се води дебат и така не се приема законодателство. "Ние искахме дебат по техническите детайли, както и още редица други въпроси. Отговори не можем да намерим и затова нашият протест е, че така не се прави законодателство", добави той.

Тази вечер ПП и ДБ инициираха пореден протест срещу връщането на хартиената бюлетина, който ще започне в 18:30 ч. пред Народното събрание.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи случилото се в пленарна зала така: "Ужким целият процес тръгна, за да се даде възможност за допълнително хартиено гласуване, после се оказа, че сегашните машини ще станат принтери, а сега се оказва, че ще има машини – скенери. Влезе на второ четене в зала, без политическите сили да са казали, че ще го направят. Сега пък се отказват и вече никой не знае как ще се гласува на местните избори".

"Изборният процес в една държава трябва да е най-сигурното нещо, както е с паричните въпроси, банковата система. Този законодателен качамак е или пълна аматьорщина, или целенасочен план да не се знае как ще се гласува на местните избори", тълкува решението Иванов.

Според него дотук можеше и да не се стига, ако ГЕРБ, ДПС и БСП бяха приели призива на ДБ. "На второ четене се вкарваха необсъдени промени и предложихме диалог, за да се уточнят детайли и факти. Нищо от това не ги интересува и ни вкараха в този забележителен качамак. Безотговорно и целенасочено създаване на хаос", каза съпредседателят на ДБ.

Бившият премиер Кирил Петков каза, че фокусът на "хартиената коалиция" е местните избори. "Най-големият брой невалидни бюлетини става точно тогава. Притеснени са и опитват да объркат цялото общество и да откраднат вота на българските граждани. Друг начин освен хартията няма да има за местните избори – точно там, където те са най-добри в кражбата на вота", заяви съпредседателят на ПП.

Изборният кодекс на второ четене: Очертава се само хартиено гласуване на местния вот

Идеята на промените в изборния кодекс е на следващите избори да се гласува с хартиени бюлетини, които да бъдат сканирани машинно, разяс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Христо Иванов: ДБ не може да направи...
Кирил Петков: На РСМ трябва да...
Отложи се заседанието на Националния...
Иван Христанов напуска "Продължаваме...
Сачева за Морфов: Големият талант...
Биков: Евгени Будинов е отстранен...
Шишков: Попадаме в капан и той...
Митов: Няма нищо ненормално,...
Симеон Славчев: Партия МИР ще...
Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...
Свиленски: Лидерският въпрос...

Последни новини