ПП и ДБ: Машинният вот беше убит, никой не знае как ще се гласува на местните избори

2222
ПП и ДБ: Машинният вот беше убит, никой не знае как ще се гласува на местните избори
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" обвиниха "хартиената коалиция" ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, че изцяло са премахнали машинното гласуване за местните избори през 2023 г. и че "крадат вота на българските граждани".

Днес окончателно хартиената бюлетина се върна със 124 гласа "за" и 96 "против", а после се разбра, че от местните избори нататък ще се гласува само с хартия. Тези бюлетини ще се броят от машини, твърдят от ДПС, като устройствата щели да сканират хартията и така да се отчита резултатът. Тоест – пълна промяна на гласуването в сегашния му вид, в което настоящите машини ще са безполезни.

Изборният кодекс на второ четене: Очертава се само хартиено гласуване на местния вот

Идеята на промените в изборния кодекс е на следващите избори да се гласува с хартиени бюлетини, които да бъдат сканирани машинно, разяс...

"Ще се гласува само с хартия. Нито един българин няма да може да гласува, без да попълни бюлетина с химикалка – предстои да видим дали на ръка или на брояч ще се брои", каза съпредседателят на ПП Асен Василев в кулоарите на парламента. "На ГЕРБ, БСП и ДПС им остава само това да решат. Машинното гласуване беше убито. За проблемите с броячките може да говорим много. Минаваме на изцяло ръчно гласуване, може би с броячки", допълни той.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ каза, че така не се води дебат и така не се приема законодателство. "Ние искахме дебат по техническите детайли, както и още редица други въпроси. Отговори не можем да намерим и затова нашият протест е, че така не се прави законодателство", добави той.

Тази вечер ПП и ДБ инициираха пореден протест срещу връщането на хартиената бюлетина, който ще започне в 18:30 ч. пред Народното събрание.

ПП и ДБ: Хартиената коалиция днес връща чувалите с кеш от магистрали и чувалите с бюлетини

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" призоваха за нов протест, след като ГЕРБ, ДПС и БСП решиха Народното събрание да раб...

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи случилото се в пленарна зала така: "Ужким целият процес тръгна, за да се даде възможност за допълнително хартиено гласуване, после се оказа, че сегашните машини ще станат принтери, а сега се оказва, че ще има машини – скенери. Влезе на второ четене в зала, без политическите сили да са казали, че ще го направят. Сега пък се отказват и вече никой не знае как ще се гласува на местните избори".

"Изборният процес в една държава трябва да е най-сигурното нещо, както е с паричните въпроси, банковата система. Този законодателен качамак е или пълна аматьорщина, или целенасочен план да не се знае как ще се гласува на местните избори", тълкува решението Иванов.

Според него дотук можеше и да не се стига, ако ГЕРБ, ДПС и БСП бяха приели призива на ДБ. "На второ четене се вкарваха необсъдени промени и предложихме диалог, за да се уточнят детайли и факти. Нищо от това не ги интересува и ни вкараха в този забележителен качамак. Безотговорно и целенасочено създаване на хаос", каза съпредседателят на ДБ.

Бившият премиер Кирил Петков каза, че фокусът на "хартиената коалиция" е местните избори. "Най-големият брой невалидни бюлетини става точно тогава. Притеснени са и опитват да объркат цялото общество и да откраднат вота на българските граждани. Друг начин освен хартията няма да има за местните избори – точно там, където те са най-добри в кражбата на вота", заяви съпредседателят на ПП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика