Правилният вид Grexit

2110
Правилният вид Grexit
Снимка: Getty Images/Guliver

След осем години под управлението на кредиторите, Гърция се нуждае от шанс да застане на собствените си крака. Кой би помислил преди няколко години, че през 2018 г. Европейският съюз няма да спори за това как да изтласка Гърция от еврозоната, а за най-добрия начин страната да излезе от завършената програма за спасяване, пише Пол Тейлър за Politico, цитиран от БГНЕС.

Залогът е дали Атина, която успешно е изпитала капиталовите пазари, прави чисто излизане от третото си международно спасяване, когато то изтече на 20 август, или дали се нуждае от някаква финансова защитна мрежа. Въпросът ще бъде разгледан на срещата на еврогрупата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Въпреки че може да има смисъл да има предпазна кредитна линия, от Европейския механизъм за стабилност, фондът за спасяване на еврозоната, в случай че пазарите се превърнат в неустойчиви или политически сътресения натискат разходите по заеми, гръцкото правителство не може да поиска такъв заем в замяна на условията, които неизбежно ще го придружават.

Докато някои скептични заемодатели да не вярват гърците да тръгнат в правилна посока и предпочитат да ги държат под строг външен надзор, това би било политически контрапродуктивно и неустойчиво.

Министър-председателят Алексис Ципрас е категоричен - да заимстваме фраза - че Grexit означава Grexit.

След като причини толкова много болка и жертви, за да изпълни програма за приспособяване, в която лявата му партия СИРИЗА никога не е вярвала, най-добрият шанс на Ципрас да оцелее, е да покаже, че Гърция може отново да застане на собствените си крака. Той трябва да докаже, че се е отървал от омразната "тройка" на чуждестранни кредитори - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) - и е отхвърлил диктатурата на техния "меморандум".

Гърция обяви, че няма да търпи оспорване на териториалната си цялост

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че страната му няма да търпи каквито и да е оспорвания на териториалната си цялост....

Системата на надзор на финансовото спасяване от страна на екипа на тройката, която се разположи лагера си в атинския хотел „Хилтън“, който има правомощия да инспектира отчети на министерствата, да призове гръцки служители и да принуди правителството да анулира решенията за разхищаване, събуди силно негодувание поради възприемането й като национално унижение, макар че някои гърци да признават, че това беше оправдано от 300-те милиарда евро, които чуждите данъкоплатци са отпуснали назаем.

Макар страната най-накрая да се върна към скромен икономически растеж, да пребори целите си за бюджетен излишък и да прие съкращенията на пенсиите, заплатите и публичните разходи, поискани от заемодателите, обществото е изкормено след десетилетие на депресия и строги икономии. Сегашния бюджетен баланс отново е балансиран, инвестициите се завръщат, безработицата пада, но остава над 20% и много по-висока сред младите.

Все още не съществува фактор "добре се чувствам" за обикновените гърци.

Фискалният обрат беше постигнат най-вече чрез съкращаване на заплатите, увеличаване на данъците и подобрено събиране на приходи, вместо да се либерализират реформите и приватизациите, за да се привлекат инвеститори и да се отприщят предприемачите.

ЕЦБ и МВФ, по-специално, разбира се не са склонни да оставят на Гърция да прави повече грешки. Ветераните от години на състезателни преговори се безпокоят, че Атина незабавно ще започне да отменя реформите на пазара на труда и социалните помощи, наложени от кредиторите.

Гърция обвини Турция в подклаждане на напрежението в региона

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона, съобщава електронно...

Също така има опасения, че общите избори през 2019 г., които може да бъдат изтеглени до края на тази година, следвани от президентските избори през 2020 г., ще доведат до безразсъдни разходи и може би до висящ парламент, в който никоя партия няма окончателно мнозинство, което плаши пазарите.

От друга страна, Комисията и Франция искат да обявят победа и да дадат на Атина ползата от съмнението за бъдещото й поведение. Те посочват, че Гърция все пак ще остане обект на по-малко натрапчиво "следпрограмно наблюдение", докато не изплати 75% от официалните заеми към кредитори от еврозоната.

Комисарят по европейските икономически въпроси Пиер Московисипо време на визита в Гърция този месец постави въпроса за чист изход като заяви: "Не може да има четвърта програма", дори не и предпазна.

Брюксел и Париж искат да продължат плащанията по заеми, за да намалят годишните разходи за обслужване на дълга и да ги свържат с растежа на гръцката икономика. Освобождаването на дълга остава политически чувствително в Германия, Холандия и Финландия, а ръководителят на ЕSМ Клаус Реглинг каза, че ще бъде с по-засилен надзор, за да се гарантира, че няма "връщане назад" от обещаните реформи.

Ципрас: Ново име за Македония за цялостна употреба, с промяна на конституцията

Решението на спора за името може да бъде само едно - наименование за цялостна употреба, както вътре в страната, така и по света. И за...

Нито Германия, нито мислещите по подобен начин държави се интересуват от всякакви дискусии за "повече пари за Гърция", дори ако това е само под формата на стендбай кредит.

Гуверньорът на гръцката централната банка Янис Стурнарас привлече вниманието миналата седмица с търсенето на предпазна финансова подкрепа, като заяви, че ще осигури гладък достъп до пазарно финансиране, по-ниски разходи за кредитиране на банките и потенциално ще позволи на ЕЦБ да включи гръцките облигации в последната фаза на нейната програма за закупуване на активи и спомогна за смекчи вдигането на оставащия капиталов контрол, наложен по време на кризата през 2015 г.

И все пак силите в полза на запазването на оковите за Атина са отслабени от безвластието в Германия. Волфганг Шойбле, главният по прилагането на строги икономии, който неуспешно се опита да отправи Гърция извън еврозоната през 2015 г., вече не е финансов министър. Вероятният му приемник, социалдемократът Олаф Шолц, твърди, че Берлин трябва да престане да казва на други европейски държави как да управляват икономиките си.

Подобен дебат предшестваше оттеглянето на Португалия от тригодишния спасителен план на ЕС-МВФ през 2014 г. Лисабонската стратегия отхвърли възможността за предпазна кредитна линия и успешно се върна към пазарното финансиране и икономическия растеж. Социалистическото правителство, избрано с подкрепата на комунистите и крайната левица, отмени някои съкращения на заплатите в публичния сектор и намали ограниченията, без да навреди нито на възстановяването, нито на кредитния си рейтинг.

Гърция е по-слаба от Португалия. Но и тя се нуждае от шанс да прокара собствения си курс - в зависимост от дисциплината на финансовите пазари, а не от тройката или от германския финансов министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари