Правозащитници: Производителите на Covid ваксини нарушават правата на бедните да се ваксинират

1799
Правозащитници: Производителите на Covid ваксини нарушават правата на бедните да се ваксинират
Снимка: iStock

Шест от водещите производители на фармацевтични продукти в света са отговорни за масови нарушения на правата на човека, сочи доклад на международна неправителствена независима организация за защита на правата на човека "Амнести интернешънъл".

AstraZeneca, BioNTech, Johnson&Johnson, Moderna, Novavax и Pfizer отказват да споделят технологиите за създаване на ваксините им, не доставят ваксини срещу COVID-19 на бедните страни и продължават да стимулират складирането на лекарства в богатите държави. Правозащитници призоваха за радикална промяна на курса и прекратяване на "национализма на ваксините".

Фармацевти, участващи в кампанията за ваксиниране, заплашвани със смърт във Франция

Четирима фармацевти, участващи в кампанията за ваксинация на Корсика, са получили по един плик с куршум и заплахи. Това се казва в пре...

Лидерите на световния фармацевтичен пазар създадоха безпрецедентна криза с правата на човека заради доставката на ваксини срещу коронавирус. Това се посочва в нов доклад на Amnesty International. Шестте компании, посочени в доклада, са включени в Big Pharma - група от водещите фармацевтични компании в света, чиито годишни приходи надхвърлят 30-50 млрд. долара. Според доклада на правозащитната организация поради неравномерното разпределение на ваксините им, и нежеланието им да си сътрудничат с хуманитарни програми, само 1% от населението на бедни страни е ваксинирано срещу коронавируса. Докато в богатите страни делът на напълно ваксинираните е достигнал 55%, пише БГНЕС.

Друго твърдение на правозащитниците е, че всички тези фармацевтични компании отказват да премахнат ограниченията върху използването на интелектуална собственост по отношение на производството на ваксини - инициатива, инициирана от Световната здравна организация, Индия, и Южна Африка. И шестте фармацевтични гиганта отказаха да участват в програми за увеличаване на глобалното предлагане чрез споделяне на знания и технологии за ваксините.

Неправителствената организация цитира някои факти за конкретни компании като доказателство за „ваксинален национализъм“ и нарушения на правата на човека. Например, Pfizer и BioNTech са доставили девет пъти повече препарати срещу коронавирус само в Швеция, отколкото във всички страни с ниски доходи, взети заедно. Moderna никога не е доставяла нито една доза на бедните страни. Заедно с Johnson&Johnson те нямат планове поне до 2022 г. да участват в инициативата COVAX - спонсорирана от СЗО програма, която доставя лекарства безплатно на най-нуждаещите се страни.

Някои членове на Big Pharma продължават да складират ваксини за най -богатите страни в ЕС и САЩ. Всичко това доведе до това, че 79% от 5,76 милиарда инжекции са приложени в страни с висок среден доход. А бедните страни представляват само 0,3% от статистиката на ваксинираните. Най-тежко засегнатите страни са Африка, Латинска Америка, Азия.

Проф. Асена Сербезова: В момента няма заповед, която да ограничава износа на лекарства

"Недостигът на лекарства е нормално явление. Трябва да го управляваме адекватно и не бива да го отричаме". Това каза председателят на Б...

„На фона на това огромно неравенство, BioNTech, Moderna и Pfizer планират да генерират 130 милиарда долара до края на 2022 г. Печалбата никога не трябва да надделява над човешкия живот“, казват от Амнести Интернешънъл, и добавят, че настоящата ситуация води до десетки хиляди предотвратими смъртни случаи всеки ден.

За "Национализма на ваксините" многократно говори и СЗО. Директорът на организацията твърди, че натрупването на дози от препаратите от развитите страни само изостря пандемията от COVID-19, като коронавирусът продължава активно да циркулира там, да мутира, да придобива по-агресивни форми и да се предава. По този начин усилията на богатите страни да ваксинират своите граждани се изравняват и пандемията се забавя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com