Пречистване на черния дроб – факти и митове

24482
Пречистване на черния дроб – факти и митове
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб е най-големият вътрешен орган на тялото ни. Той изпълнява повече от 500 функции. Една от тях е свързана с детоксикацията и неутрализирането на токсините. Напоследък са изключително популярни добавките и режимите за детокс на черния дроб, които обещават куп ползи за целия организъм. Но истината е, че с всичко това причиняваме на тялото си повече вреда, отколкото полза.

Реалността е, че токсините са навсякъде и телата ни притежават функция да се защитават от тях по естествен начин. Разбира се, има неща, които можете да направите, за да подобрите здравето си и да поддържате черния си дроб в оптимално състояние.

Ето кои са митовете и фактите, свързани с неговия детокс.

Мит №1: Прочистването на черния дроб е необходимо

Повечето продукти и добавки за прочистване на черния дроб се предлагат в аптеките и дори в интернет. И голяма част от тях, ако не всички, не са тествани в клинични изпитвания и не са регулирани от съответните органи по храните и лекарствата. Това означава, че няма абсолютно никакво доказателство, че те действат. Все пак, ако решите да ги използвате, бъдете изключително внимателни.

Факт: Някои билки и съставки в добавките могат да бъдат полезни за здравето на черния дроб

Млечен трън - поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства той може да помогне за намаляване на възпалението на черния дроб. Куркума - доказано е, че тя намалява ключовите провъзпалителни молекули, които допринасят за инициирането, развитието или влошаването на заболяванията.

ЯЖТЕ ТОВА ЗА ЗДРАВ ЧЕРЕН ДРОБ

Мит 2: Прочистването на черния дроб помага за отслабване

Няма доказателства, че прочистването на черния дроб води до отслабване. Всъщност проучванията показват, че някои видове прочистващи диети могат да забавят метаболизма, което всъщност би забавило загубата на тегло.

Правейки прочистване на черния дроб, хората твърдят, че отслабват. Но в повечето случаи това е просто загуба на течности. След като те възобновят обичайните си хранителни навици, възвръщат теглото си много бързо.

Факт: Някои съставки могат да ви помогнат да отслабнете

Най-важните фактори, които съдействат за отслабване, са намален прием на калории, балансирана диета и упражнения. Препоръчителният дневен прием на калории е приблизително от 1600 до 2400. В случая е важно диетата да бъде балансирана - ако ядете по-нискокалорични, но преработени и нездравословни храни, със сигурност няма да отслабнете.

Менюто ви трябва да включва разнообразие от зеленчуци, плодове, нерафинирани пълнозърнести храни, здравословни мазнини, като зехтин и ядки, протеини (пиле, риба и яйца). Преминаването към хранене с висококачествени непреработени храни е един от най-добрите начини за постигане на загуба на тегло.

Мит №3: Прочистването на черния дроб предпазва от чернодробни заболявания

Понастоящем няма доказателства, които да доказват, че чернодробните прочиствания предпазват от чернодробни заболявания. Има повече от 100 различни форми на чернодробно заболяване, сред които са хепатит А, В и С, свързано с алкохола чернодробно заболяване, чернодробно заболяване, несвързано с алкохола. Двата най-големи рискови фактора за чернодробно заболяване са прекомерната консумация на алкохол и фамилната анамнеза за чернодробни проблеми.

Факт: Има неща, които можете да направите, за да се предпазите от чернодробни заболявания

Въпреки че не можете да промените генетичните фактори, можете да се съсредоточите върху промени в начина ви на живот, за да се предпазите от чернодробни заболявания: ограничете приема на алкохол, ваксинирайте се срещу хепатит, не приемайте безразборно лекарства, използвайте предпазни средства при работа с химикали, поддържайте здравословно тегло.

Симптомът, който издава проблеми с черния дроб

Затлъстяването на черния дроб, известно като стеатоза, може да засегне много области на тялото. Неалкохолната мастна чернодробна болес...

Мит №4: Прочистването на черния дроб може да коригира всяко съществуващо увреждане на този орган

Понастоящем няма доказателства, които да доказват, че прочистването на черния дроб може да лекува съществуващите увреждания.

Факт: Възможно е известно подобрение

Нашият черен дроб е уникален орган, защото притежава способността да регенерира увредената тъкан чрез синтеза на нови клетки.

Но регенерацията отнема време. Ако не се откажете от лошите си навици, това може да доведе до развитие на цироза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com