НА ЖИВОПравителството въвежда механизъм за контрол на цените

Предложение: Безплатни ваксини за деца срещу грип, варицела и папилома вирус

1767

Някои платени в момента ваксини за деца да станат безплатни, предлагат педиатри. Става въпрос за имунизациите срещу грип, варицела и човешки папилома вирус, предава БТВ.

Сега тези ваксини са и пожелателни и родителите плащат за тях в повечето случаи. За варицела например цената е около 150 лв. При човешкия папилома вирус пък педиатрите искат ваксината да се покрива за всички деца между 9 и 18 години, а не само за момичетата между 10 и 13, както е в момента. Покритието ѝ е само 2%. Има държави, които имат 100-процентно покритие, тоест изчистване на папилома вируса. Това е вирус, който може да доведе до много сериозни и фатално завършващи болести.

Макар че е нужно спешно повишаване на обхвата у нас, едва ли до 1-2 години тази ваксина ще е безплатна и за момчетата, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му е възможно обаче още следващата година да се добави ваксината срещу варицела към имунизационния календар. Министерството на здравеопазването ще предложи и програмата за безплатна ваксинация срещу грип да обхваща и децата.

Как да се подобри ваксинационното покритие в България?

В търсене на решение как да се подобри ваксинационното покритие в България, стотици лекари и експерти се събраха в София на Първа нацио...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Без особена промяна в данните...
Столична болница готова да приеме...
Пробив в медицината! Как да доставим...
ГДБОП проверяват хранителна...
Коронавирусът в България: Едва...
Омбудсманът: НЗОК да покрива...
Спад в броя на новите случаи на...
Седмицата на коронавируса: Нови...
Здравното министерство твърди,...
Без особена промяна в броя на заразените...
Проучване: Само една четвърт...
Без съществена промяна в данните...

Последни новини