НА ЖИВОВойната в Украйна

Председателят на СОС: Българските жени, пострадали от домашно насилие, не са сами

650

43 жени, пострадали от домашно насилие са потърсили помощ от общинската Правна клиника в София. От началото на работата на клиниката за правна помощ през август, са изготвени 8 молби за незабавна защита. Издадени са 6 ограничителни заповеди и са заведени още 5 нови дела във връзка с извършено домашно насилие. Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев по време на конференция на Анимус, по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, съобщиха от Столична община. 

"Важно все повече да даваме гласност на този проблем, който в последните години за съжаление придобива пандемични измерения. Потърпевшите от домашно насилие трябва да знаят, че не са сами между четирите стени. Българските жени, момичета, майки заслужават нашата подкрепа. Именно затова инициирах създаването на първата у нас Правна клиника, която вече осигурява безплатна юридическа помощ на пострадали от домашно насилие от цялата страна", каза Георгиев. 

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на 00359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столична община.

"София като столица трябва да задава посоката. Затова с решение на съвета създадохме и втория кризисен център на територията на Столичната община, в който едновременно 10 жени с техните деца могат да бъдат настанени. Напълно безплатно и при поемане на разноски от първа необходимост, те могат да останат защитени в рамките на 6 месеца, докато си стъпят на краката", коментира още Георгиев.

По официални данни 14 649 сигнала са подадени само от София до телефонен номер 112 от януари, 2020 г. досега. 

ОЩЕ: "Нито една повече" - протест срещу насилието над жени на 25 ноември

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

Вижте къде на 31.01.2023 г. ще...
Шефът на СОС настоява за запазване...
Фандъкова: Все повече домакинствата...
Линейка и кола се удариха на Околовръстното...
От „Трейс“ твърдят, че не се чупени...
Вижте къде на 30.01.2023 г. ще...
Работник чупи с чук жълтите павета,...
Вижте къде на 29.01.2023 г. ще...
Ще секат дървета до Народния театър,...
Вижте къде на 28.01.2023 г. ще...
Почти половината от икономиката...
140 снегорина са почиствали снега...

Последни новини