Прекомерното омазняване на лицето е симптом за следния проблем

8487
Прекомерното омазняване на лицето е симптом за следния проблем
Снимка: iStock/Guliver

Мазната кожа изглежда дебела и плътна, с повишено омазняване и лъщене на повърхността. Поради разширените пори на мастните космени фоликули, тя често прилича на лимонова кора.

Мазната кожа е често срещана при тийнейджърите. На възраст 20-25 години най-често става комбинирана. Само 5-8% от хората имат мазен тип кожа през целия си живот.

Фактори като наследствено предразположение, хормонални промени (физиологични, свързани с възрастта или патологични) и неправилна грижа за кожата водят до повишена работа на мастните жлези. Също така този процес може да бъде улеснен от употребата на тежки, пикантни, пържени храни, сладкиши, алкохол.

Хората се оплакват от мазен блясък, неравна повърхност на кожата, неясен цвят и неподреден вид. Разширените пори допринасят за образуването на черни точки. Жените са загрижени за избора на декоративна козметика и нанасянето на грим.

Искате сияйна кожа? Ето как да я постигнете с пресни сокове

Мазната кожа е не само естетически проблем, но и вид "основа" за развитието на такава патология като акне. Елементите на акне по време на възпаление могат да достигнат големи размери (големина на грах или повече), а след отваряне могат да доведат до белези. Ето защо е толкова важно първоначално, предотвратявайки развитието на болестта, да изберете правилната грижа за мазна кожа.

Специалистът, за да се оцени тежестта на мазната кожа, може да се направи специален тест. Извършва се 2 часа след измиване. С лек натиск се прекарва лист по кожата на челото, носа и брадичката (основните зони на Т-зоната, която е най-склонна към омазняване). След това листът се притиска към лявата и дясната буза.

Резултатът от теста за съдържание на мазнини може да бъде:

- Положителен. В този случай мазните петна се определят само в централната част на хартията, която е в контакт с Т-зоната, което е типично за смесен тип кожа.

- Рязко положителен. Замърсени са всички части на лист хартия, които са влезли в контакт с кожата. Именно този резултат показва засилената работа на мастните жлези и наличието на мазна кожа.

Не ви трябва дерматолог, 7 начина да спрете сами остаряването на кожата

Преди да избере правилната козметика и да даде определени препоръки, лекарят трябва да определи точната причина за появата на мазнини. За да направи това, специалистът оценява възрастта на пациента, идентифицира възможно генетично предразположение, задава въпроси относно хранителните зависимости и обичайните методи за грижа за кожата. За да разберете напълно естеството на процеса, може да се наложи да се консултирате с такива специалисти като ендокринолог, гастроентеролог, гинеколог.

Грижи и лечение

В домашни условия е необходимо цялостно, но нежно почистване на лицето с помощта на козметични млека, гелове или пени, които не съдържат алкохол и са предназначени за мазна кожа. Възможно е и използването на термална вода под формата на спрей.

За хора с комбинирана и мазна кожа, дерматокозметологът може да посъветва използването на лосиони или лекове, които съдържат салицилова или борна киселина, сяра, ихтиол. Въпросът за предписване на антибактериални сапуни и пени се решава индивидуално.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com