Премиера на “Убийствено” - филмът, който влезе под кожата на модата

2318
Премиера на “Убийствено” - филмът, който влезе под кожата на модата
Снимка: Сдружение КАЖИ

Каква е истинската морална цена на дрехите от кожа, козина и вълна? Непопулярни факти и нови разследвания за хуманното отношение към животните и въздействието върху околната среда, обръщат представата ни за етичната страна на модната индустрия.

От време на време се появява филм, който напълно променя представата ни за нещата около нас. Филмът “Убийствено” (SLAY), чиято премиера ще бъде тази неделя в София, е точно такъв.

Естония забранява фермите за кожи

На 2 юни парламентът на Естония прие закон, с който се забранява отглеждането на животни единствено за кожи. Тази историческа стъпка по...

В сърцето на документалния филм е режисьорката Ребека Капели, която задава въпроса – можеш ли да си любител на животните и да едновременно с това да носиш животни? Продуцент е многократно награждаваният режисьор Кийгън Кун - създател на “Cowspiracy”, “What the Health” и “The End of Medicine”.

“Убийствено” проследява разследванията на самата Ребека Капели, докато прекосява 5 континента, за да покаже тъмната страна на модната индустрия. Откривателското пътешествие на Ребека отваря вратата към разтърсващи разкрития за грийнуошинга, некоректното етикетиране, жестокостта към животните, страданието на работниците в индустриите за производство на кожа, козина и вълна. Но също и прикриването им от някои световноизвестни, луксозни марки.

Премиерата на филма в България ще бъде в София на 25 ноември от 16:30 ч., в Дом на киното. След прожекцията е предвидена онлайн дискусия с режисьорката Ребека Капели. Прожекции ще има също на 27 ноември в Стара Загора и на 03 декември в Пловдив. Организатор на събитията е сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията). Прожекциите са със свободен достъп.

От КАЖИ провеждат тези прожекции в навечерието на “Световния петък без кожи”/Fur Free Friday, който се отбелязва всеки последен петък на ноември. Ноември е месецът за “реколта” във фермите за кожи. Тогава в целия свят се убиват и дерат най-много животни за кожи. Този ден съвпада и с т. нар. “Черен петък” (Black Friday), когато заради големите търговски отстъпки, се купуват и огромно количество продукти с ценни кожи. Организации за защита на животните от целия свят, използват този ден, за да информират обществеността за негативното въздействие на кожодерската индустрия върху животните, природата и хората.

“Убиваме най-малко 1,5 милиарда животни за мода, всяка година. Въпреки, че “Убийствено” е нещо повече от филм за правата на животните, той неопровержимо потвърждава нуждата от забрана на фермите за кожи и продажбата на продукти с ценни кожи. Гражданската инициатива Европа без ценни кожи (Fur Free Europe) вече е в ход. Вярвам, че щом съберем необходимите над 1 милион подписа до май 2023, Европейската комисия ще въведе забраната и така ще помогнем на милиони животни. Призивът ми е максимално много хора да се информират и да подпишат петицията на сайта evropabezkozhi.eu”, коментира Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ.

Нова форма на протест заради ценните кожи - хора влизат в клетка пред парламента

Представители на сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията") и Гражданската инициатива за забрана добива на ценн...

Датите и часовете на събитията с прожекциите на филма “Убийствено” (SLAY) в София, Стара Загора и Пловдив, може да намерите тук. 

Дати и часове на събитията

София - 25 ноември, от 16:30 часа в Дом на киното. Безплатни билети на касата на Дома на киното. 

Стара Загора - 27 ноември, от 14:00 часа в Международен младежки център. Вход свободен. 

Пловдив - 03 декември, 11:30 часа в Народно читалище "Алеко Константинов". Вход свободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино