НА ЖИВОВойната в Украйна

Премиерът на Дания: Трудно е трите теча от "Северен поток" да са случайност

3444

Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен заговори за саботаж във връзка с трите почти едновременни теча на газ в двата тръбопровода, свързващи Русия с Германия – „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

„Със сигурност не можем да изключим (б.а. – възможността за саботаж)“, каза тя по време на посещение в Полша за откриването на новия балтийски тръбопровод, свързващ Дания и Полша с норвежките газови находища. „Все още е рано да правим заключения, но това е необичайна ситуация и има три теча, така че е трудно да си представим, че е случайност“.

Две от повредите са при „Северен поток 1“, на североизток от датския остров Борнхолм. Един теч имаше в нефункциониращия „Северен поток 2" - край югоизточния бряг на същия остров.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес също заяви, че не може да се изключи версията за саботаж.

Около всеки от обектите, които се намират на дълбочина от 60 до 70 метра, е установена забранена зона от 5 морски мили, съобщиха балтийските морски агенции. Датските военни публикуваха кадри от теча на газ от "Северен поток 1":

"Северен поток 2", който не е в експлоатация, беше напълнен със 177 милиона кубически метра природен газ на стойност 358 милиона евро по текущи цени, за да се повиши налягането в тръбопровода до 300 бара в очакване да бъде пуснат. Берлин обаче замрази одобрението на газопровода след нахлуването на Русия в Украйна.

При излизането си на сушата в Германия налягането в тръбопровода е било 7 бара, съобщи в понеделник германският инфраструктурен регулатор. "Днес бяхме информирани от мрежовия оператор Gascade, че е имало рязък спад на налягането в газопровода "Северен поток 2", се казва в изявлението. "Все още нямаме яснота относно причините и точните факти".

Двупроводната подводна газова връзка е с дължина 1200 км и преминава през руски, финландски, шведски, датски и германски териториални води. Nord Stream 2 AG, собственикът и операторът на газопровода, не е коментирал инцидента.

Компанията Nord Stream AG, която е собственик и оператор на "Северен поток 1", заяви в понеделник вечерта: "Диспечерите на контролния център на "Северен поток 1" регистрираха спад на налягането в двете ниши на газопровода. Причините се разследват".

Припомняме, че Москва използва тръбопровода като средство за изнудване - първо намали капацитета му до 20% от газа, позовавайки се на причината нефункциониращи турбини, а след това напълно спря "Северен поток 1", откривайки нови спорни повреди.

Путин готов да пусне "Северен поток 2", обвини Полша и Украйна за газа

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да пусне газ по блокирания от санкциите „Северен поток 2“, след ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Австрия отпуска 3,8 млн. евро...
Първата Коледа без Елизабет Втора...
Загинали и изчезнали след свлачище...
Принц Албер II възпитава децата...
В Крим наистина са загинали ирански...
Четирима души в неизвестност...
Енергийната криза в Европа няма...
RLI: Путин ще ликвидира Лукашенко,...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.11....
Вашата болка е моя болка - папа...
Украинският щаб предупреждава...
ЕС с нов план за мигрантите след...

Последни новини