Премиерът: Нулева е миграцията в момента на нашата граница

1592
Премиерът: Нулева е миграцията в момента на нашата граница
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Нулева е миграцията в момента на нашата граница. Нищо не е по-различно отпреди 1,2 или 3 години. Българските граждани да са спокойни, че нашите моряци и граничари са си на поста“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в Пловдив по повод обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите на територията на Турция. Премиерът подчерта, че няма заплаха за България от нова мигрантска вълна.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че вчера вътрешният министър е бил на място на българо-турската граница, а днес вицепремиерът и министър на отбраната ще огледа с хеликоптер района над гръцката граница, защото там е основното напрежение в момента. „Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени и деца“, изтъкна Борисов. Той посочи, че хуманитарната криза в критичните райони на Сирия в момента е жестока. „Близо 1 000 000 души, семейства, деца нямат вода, храна. Времето е студено и затова те бягат, от зор“, добави премиерът.

ЕС е заплашен от по-голяма мигрантска вълна от 2015 година

Растящият брой на мигрантите по гръцките острови сочи, че може да има нов прилив на мигранти към Европа, дори по-голям от този през 201...

Той припомни, че вчера е провел телефонни разговори по темата с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с гръцкия и хърватския премиери – Кирякос Мицотакис и Андрей Пленкович, тъй като два пъти е разговарял с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу и два пъти с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Българският министър-председател акцентира, че страната ни вчера е взела решение да подкрепи Турция в НАТО и е била една от най-настоятелните страни по темата.

„Ние обичаме нашите съседи и искаме всячески да им помогнем. Не съм оторизиран да говоря от името на ЕК, но огромни парични средства в момента се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза“, обясни премиерът Борисов. Министър-председателят заяви пред медиите в Пловдив, че се подготвя голяма среща в България, на която да се вземат решения относно ситуацията в региона. „В понеделник ще отида с Ердоган да договоря и неговите условия, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО“, посочи премиерът Борисов.

Той акцентира, че следващата седмица трябва да се направи всичко възможно много бързо в рамките на сряда-четвъртък най-късно, Турция да се захрани с необходимите средства, за да може отново да се грижи за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com