Препоръки при консумация на грозде, за да избегнете вредите

2818

Гроздето е доста популярен деликатес по целия свят, който е не само вкусен, но и полезен. Въпреки това, трябва да се спазват редица препоръки, когато се яде този продукт, за да не се навреди на здравето.

Според експертите не трябва да се злоупотребява с гроздето, тъй като всички негови трапезни сортове съдържат голямо количество захар, главно под формата на бързо усвоима глюкоза и фруктоза.

Изглежда, че сте изяли клонче грозде, което може да тежи килограм, и получавате 150 грама фруктоза, това е сериозен удар за тялото.

Експертите припомнят още, че лозята често се третират с различни химикали за защита от вредители. В много области на отглеждане това са препарати от мед, сяра и фунгициди. В тази връзка трябва да измиете плодовете по специален начин.

Не пръскайте тези сортове грозде, за да приберете богата реколта от сочните и сладки плодове

На гроздето лесно можете да забележите използването на химикали, особено медни препарати - синкави замръзнали капки. Отмива се, но не напълно. Гроздето не е ябълка, не е банан, не е цитрусов плод, който може да бъде обелен ... Ние ядем цели гроздови зърна, така че е необходимо да ги измиете старателно. До многократно изплакване в слаб разтвор на оцет.

При избора на грозде да се обърне внимание на неговия произход, дата, вид и сезон.

Ако условно е написано, че гроздето е от Мароко и там сега е пролет, тогава най-вероятно или е преминало дълъг етап на съхранение, или изобщо не е от Мароко. Основният гроздов сезон ще започне малко по-късно – септември, октомври, ноември гроздето узрява.

Кой трябва и кой НЕ трябва да яде грозде?

Има ли вреда от гроздето?

Гроздето съдържа много захар, 100 грама - са равни на 3 чаени лъжички. Уврежда стените на кръвоносните съдове. Гроздето не се препоръчва за хора с непоносимост към фруктоза, също може да причини подуване на корема, газове, нарушен сън, изпражнения, повишена чувствителност към болка.

Трябва да ограничите употребата на грозде при диабет, както и за тези, които контролират теглото и искат да отслабнат. Високият гликемичен индекс (GI) на този продукт повишава апетита, може да доведе до преяждане и прием на калории. Гроздето съдържа 18% от дневната норма на витамин К (повече в тъмното грозде), така че за хора, приемащи антикоагуланти, е необходимо да се ограничи консумацията на грозде до 100 грама на ден.

Не трябва да използвате грозде със семена при дивертикуларна болест на червата и възпалителни заболявания на храносмилателната система. Не се препоръчва да се дава грозде на деца под петгодишна възраст, тъй като детето може случайно да вдиша зрънцето. Препоръчително е да ядете грозде отделно от други продукти или да ги комбинирате със сладки плодове сутрин. Гроздето не трябва да се консумира с други храни, тъй като това може да доведе до ферментационни процеси в червата и латентно възпаление.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Лекар разкри защо е ЗАБРАНИЛ на...
Живеете в старо жилище? Проверете...
Петльовден е! Ето какво се прави...
Колко лошо е наистина да задържате...
Тези, ОДОБРЕНИ ОТ ЛЕКАРИТЕ навици,...
5 лесни неща, които да правите...
7 фактора имат опустошителен...
Тази храна предпазва от деменция...
Убивате всички полезни съставки...
Лекар с изненадващ съвет: Спортувайте...
Жена натърка лицето си с бананова...
Лекар: С тази ядка разреждате...

Последни новини