Претоварени ли са ТИР-овете по пътищата - това ще измерва нова система

5012
Претоварени ли са ТИР-овете по пътищата - това ще измерва нова система
Снимка: БГНЕС

Нова система ще измерва в реално време тежкотоварните ТИР-ове над 12 тона в рамките на бъдещата тол система. Целта е да се предотврати порочната практика да се превозват по-големи товари, заради които много често стават катастрофи по пътищата, а и пътната настилка се компрометира по-бързо. Това е едно от предложенията, около които са се обединили браншови организации, транспортен бранш и регионалното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе поредна среща между държава и експерти за уточняване на детайлите по тол системата. На нея бе договорено да бъде изграден нов специален борд от представители на различни браншове, който да има консултативни функции и занапред да следи как се разпределят постъпленията от тол таксите. Обсъдено бе също и да се помисли и за онези превозвачи, които извършват предимно курсове в страната, отколкото в чужбина. За тези превозвачи са предвидени отстъпки, например – камиони, които са навъртели над 10 хиляди километра по републиканските пътища, не зависимо дали са с българска или чужда регистрация, ще получават 30% отстъпка. ТИР-ове, изминали между 7 000 и 10 000 километра, ще получават 20% по-ниски тол такси.

"Телетол" хвърли ръкавицата на Петя Аврамова за електронната винетка

Готови сме да представим продукт, който е технически съвместим със системата на електронното таксуване т.е. за електронната винетка. Го...

Заместник регионалният министър Николай Нанков даде повече подробности около бъдещата система за измерване на ТИР-овете. Той обясни, че новите камери от тол системата ще показват в реално време камиона, а специално изградени датчици в асфалта ще отчитат реалният тонаж.

Бизнес и държава са взели решение от 16 август реално да стартира и тестовото изпитание на тол системата. Договорено е камионите да се движат с такси на цени от 10-12 стотинки за изминат километър. Очаква се до края на годината да има окончателни цени и разписание кои пътища ще се включат в тол системата.

"Тези пари няма да се събират от превозвачите до март догодина, когато започва търговската експлоатация на тол ситемата. Времето между 16 август и Нова година ще служи на Националното тол управление и на превозвачите, за да преценят дали това е най-удачната тарифа. След това тя ще влезе в сила с акт на Министерския съвет", заяви Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com