НА ЖИВОВойната в Украйна

Президентът на Перу беше арестуван за опит за преврат

4696

До уникална ситуация се стигна в Перу. Президентът на страната Педро Кастильо опита да разпусне парламента, но перуанското народно събрание не се подчини и вместо това го свали от поста му, а местната полиция го арестува, предаде CNN.

101 от 130 членове на перуанска конгрес гласуваха "за" импийчмънт на Кастильо. Това стана по ускорена процедура, след като по-рано днес (7 декември) перуанският президент пробва да разпусне законодателния орган и да назначи временно правителство. Целта на Кастильо беше да се започне работа по нова конституция на страната.

Очаква се мястото на Кастильо да бъде заето от вицепрезидента Дина Буларте. Тя вече публично му се противопостави, като обяви действията му като опит за преврат.

Кастильо вече беше обект на шест разследвания на перуанската прокуратура - най-вече за мащабна корупция с държавни пари, като през октомври на база три от тях главният прокурор на страната внесе конституционна жалба срещу перуанския президент. Тази жалба даваше основание на перуанския конгрес да започне свое разследване срещу Кастильо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Започна производството на първият...
Автобус падна в пропаст в Перу,...
Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...
Гутериш: Спрете онлайн омразата...
"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...

Последни новини