Прие ли Царево наредба за къмпингуващите, която пак ще падне в съда?

5280
Прие ли Царево наредба за къмпингуващите, която пак ще падне в съда?

Новата Наредба за опазване на обществения ред в Царево беше приета. Тя предвижда налагане на санкции и определя правилата, които трябва да спазват къмпингуващите.

Около наредбата има остри спорове, като се има предвид, че тя е почти същата като предишната такава, която беше отменена от съда през май.

Кметът на Царево не знае дали ще се строи на Силистар

Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж "Силистар". Това зависи от институциите, тъй като собственикът е онзи, който трябва ...

Дончо Бораджиев, който е член на на сдружението "Да запазим Корал", присъства на днешното заседание. За Actualno.com той заяви: “Изгониха ни от заседанието на Общинския съвет на Царево. Думата не ни беше дадена по някакви процедурни правила, което са в нарушение на общинската наредба за провеждане на заседанията. Не бяхме допуснати да се изкажем. Държаха се като мутри, казаха, че сме чужди и нежелани. Искам да им напомня, че плажовете са публична държавна собственост. Бяхме заплашени с полиция. Приеха си старата наредба, както е била преди и падна заради неспазени правила по приема. Тези правила отново днес бяха нарушени, като едно от тях е, че е саботиран гражданското обсъждане. Тази наредба прие отново текстове, които противоречат на българското законодателство, което я прави нищожна, защото не може с под законов нормативен акт да се въведат забрани и глоби."

По думите му наредбата не е съвместима със закона за Черноморското крайбрежие, защото в този нов закон, в най-новата му редакция, не се предвиждат глоби в следващата година и половина, което значи, че глобите, които прие община Царево пак са противозаконни.

"Винаги ни атакуват за боклука, който остава на Корал. Той е в следствие на войната, която води община Царево с къмпингарите, да не слага кошове за отпадъци и да не осигурява сметоизвозване. Тези хора са лишени не само от кош за боклук, но и от достъп до линейка. Всъщност, гостите на община Царево са поставени в тази ситуация да нямат осигурени елементарен достъп до тези неща, на плаж без условия. Това е отнася повече до хората, които идват на плажа, а ние си плащаме за тоалетна и съм дал пари двойно, и за една обществена такава", допълни Бораджиев.

Кметът на Царево Георги Лапчев контрира: „Няма как да има различен закон в различните части на страната и в Царево. Единствената промяна, които приехме, е във връзка с паркоместата. Ние не сме врагове на къмпингуващите, но трябва да се следват правила и да спазват от всички, както е в чужбина. Който не нарушава е добре дошъл тук. Кой бяга от правила? Само онзи, който не желае да ги спазва."

Според него тази наредба не е отпаднала, защото не са спазени някакви обществени обсъждания. Тя е отпаднала, защото през 2008 година е променяна повече от 8 пъти, и през тези години архивът се е загубил. "Районна прокуратура Бургас се самосезира за всички общини, да докажат всичките си наредби, дали те съгласно закона са стояли 30 дни на официални страници. Когато не отговориш на това административно задължение, наредбата пада. Точно по тази причина наредбата беше допълнена с актуални неща, които са необходими за общината и публикувана. Въпросното НПО видя, че една наредба пада и реши да си направи реклама“, заяви Лапчев.

Кметът на Царево: Фалшива новина е, че се готви застрояването на плаж "Силистар"

Фалшива новина е, че плажът „Силистар“ ще бъде застрояван, това беше политическа заигравка от страна на опозицията. Това ка...

Според някои общински съветници, гражданите на Царево плащали извозването на отпадъците на къмпингуващите. Това беше причината да настояват за регламент - къде може да се разполагат каравани и палатки, какви да са глобите са тези, които не спазват правилата. 

Предисторията

През май с решение на Върховния административен съд бе отменена Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево. Именно по нея местната власт глобяваше къмпингуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и др.

Съгласно наредбата, от искащите да къмпингуват се изискваше преди да разположат палатка, ремарке или каравана да получат разрешение от главния архитект на общината (ако ползват общински терен), съответно нотариално заверена декларация от собственика на имота, на чиято територия възнамеряват да къмпингуват. Глобата беше от 200 до 2000 лева за първо нарушение и от 2000 до 5000 лв. – при повторно.

На практика отмяната на действащия от 2008 г. (изменян многократно в годините) подзаконов нормативен акт бе формална. Причината за отмяна е, че проектът на наредбата не е оповестен за публично обсъждане, с което е ограничена възможността за участие на заинтересовани лица в административното производство и са нарушени принципите на обоснованост, откритост, съгласуваност и стабилност.

Нова наредба: Софиянци ще са длъжни да махнат климатиците от фасадите на сградите

Нова наредбата ще зададе стандарти за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Това обяви главният архитек...

Промените от досега действащата наредба в новата са пренебрежително малки. Частта със забраните, условията и санкциите за къмпингуващи са едно към едно със старата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас