НА ЖИВОВойната в Украйна

Пригожин със сълзлива история за загиналия във войната с Украйна замбиец

2883

Бизнесменът Евгений Пригожин потвърди информацията за това, че загиналият във войната в Украйна гражданин на Замбия Лемехани Ниренда е бил вербуван в частната военна компания "Вагнер", съобщи Медуза.ио.

Коментарът на Пригожин е публикуван от прес-службата на компания "Конкорд".

"Добре помня това момче. Общувах с него в Тверска област и му зададох въпрос: "Защо ти е тази война? След две години ще можеш да излезеш предсрочно, скоро ще си у дома и ще видиш близките си. За какво отиваш? Шансът да загинеш е достатъчно висок. Помни това." 

И той отговори, каквото очаквах. Той каза: "Вие, руснаците, много години ни помагахте на нас - африканците, за да имаме независимост. Когато ни беше трудно, вие ни протегнахте ръка и продължавате да го правите и сега. ЧВК "Вагнер" спасява хиляди африканци и ако отида на война, това вероятно е най-малкото, с което мога да заплатя дълговете ни. Ако остана жив ще се науча да се боря за Родината си. И още нещо - за мен е голяма чест, само съм слушал за "Вагнер", но мога да стана един от вас." 

За смъртта на 23-годишния студент, бивш затворник съобщи външното министерство на Замбия. От ведомството уточниха, че замбиецът е загинал на бойното поле на 22 септември. Дипломатите поискаха обяснение от руските власти как Ниренда е попаднал на фронта. Роднините му предположиха, че е бил вербуван от ЧВК "Вагнер". 

Лемехани е учил в университет в Москва и е работил като куриер. През април 2020 г. той е осъден на 9,5 години затвор за притежаване на наркотици.

Замбия поиска обяснение от Русия как неин осъден гражданин е загинал на фронта в Украйна

Столтенберг: Черно море е от огромно стратегическо значение за НАТО

Външните министри на страните членки на НАТО се събраха за среща в Букурещ, а пред тях генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

ЕК: Нечестно е да се поставят допълнителни...
Връщайки се от фронта застрелял...
Украйна призна ЧВК "Вагнер" за...
Борел: Очаква се Русия да губи...
И Хърватия изпраща спасителен...
Австрия слага край на контрола...
Ще отиде ли Зеленски на срещата...
Земетресенията в Турция са усетени...
Милиарди евро: Норвегия започва...
14 украински деца, държани в дом...
Мъск сподели руска пропаганда...
Десетки хиляди здравни работници...

Последни новини