Икономика

Природният газ поскъпна със 700% от началото на миналата година

3946

Природният газ се превърна в световната суровина на раздора. Той е основен двигател на глобалната инфлация. Ценови скокове на горивото са толкова големи, че изглеждат крайни дори на фона на днешните нестабилни пазари.

Природният газ скочи с около 700% в Европа от началото на миналата година, тласкайки континента към рецесия. Той е и ядрото на новата конфронтация между световните велики сили. Споровете покрай горивото са толкова разгорещени, че в Западът дори обърна гръб на борбата с изменението на климата.

Най-просто казано, природният газ, подобно на петрола, се превърна в гориво, което оформя геополитиката.

Войната в Украйна запали искрата на нова газова криза, която пренареди посоките на доставките. Русия намали доставките си за Европа, а Старият континент отвърна поглед от руското синьо гориво. Сега европейските страни се надпреварват да подсигурят зимата с оскъдни товари от втечнен природен газ, предава Bloomberg.

Новият петрол?

Германия е изправена пред безпрецедентната ситуация предприятията и потребителите ѝ да останат без енергия. Основният тръбопровод „Северен поток“, който е проводникът на руски газ до най-голямата европейска икономика, трябва да бъде спрян на 11 юли, за да бъде проведена десетдневна инспекция на съоръжението.

Това предизвиква страх, че Москва може да спре доставките си по него окончателно. Лидерите на Г-7 търсят решение как да ограничат печалбите на Русия от газовите ѝ продажби, тъй като те поддържат финансирането на инвазията в Украйна. Същевременно по-бедните европейски страни сега се борят да си позволят покупката на втечнен природен газ, който да замести намалените руски доставки.

Ситуацията с природния газ е подобна на кризата от 70-те години на миналия век, казва Кевин Бук, управляващ директор на ClearView Energy Partners LLC, базирана във Вашингтон изследователска компания. „Сега светът приема газа така, както някога приемаше петрола. Съществената роля, която газът играе в съвременната икономика, и необходимостта от сигурност в доставките си пролича“.

Въпреки че глобализацията в световната икономика отслабва като явление, търговията с газ реципрочно се глобализира бързо.

Много страни се обърнаха към природния газ като част от прехода към по-чиста енергия. Той е първата стъпка от отказа от използването на по-замърсяващи изкопаеми горива каквито са въглищата например. Това доведе до възможността големи газови производители като САЩ, бързо да станат част от списъка на износителите на втечнен природен газ. Нещо повече, с нарастване на търсенето, САЩ вече съперничат на Катар като най-голям производител в света.

Четиридесет и четири страни са внесли втечнен природен газ през миналата година. Броят е нараснал почти два пъти спрямо този преди десетилетие. Транспортирането на природен газ обаче, е по-трудно от това на петрола. За да се доставя, той първо трябва да се втечнява в места като завода във Фрийпорт в Тексас, в който през юни избухна пожар. Всяка подобна авария създава допълнителни затруднения при доставката на горивото.

Настоящата криза

След аварията в Тексас цените на газа в Европа и Азия скочиха с повече от 60% в рамките на няколко седмици. Това съвпадна и с период, в който Русия също намали доставките за континента. В САЩ цените на горивото пък паднаха с почти 40%. Прекъсването на доставките означаваше, че повече от газа ще остане и ще се използва за битови нужди в страната-производител.

Съществуват и други признаци за напрежение на пазара. Войната в Украйна и COVID засегнаха цените на множество стоки от пшеница до метали като алуминий и цинк. Дори тези колебания обаче не могат да се мерят с нестабилността в цените на газа. В Азия горивото е поскъпнало с около три пъти, спрямо цената преди година. В Европа именно ръстът на цената на синьото гориво е една от причините инфлацията да удари нов връх.

Природният газ все още е по-евтин в САЩ, но дори и там фючърсите се удвоиха още преди временното спиране на Фрийпорт. Множество страни като Германия и Украйна обаче искат да купуват американски газ и американските производители предупреждават, че повече продажби в чужбина ще означават по-високи разходи в САЩ.

Реакция пазара след пожара във Фрийпорт показва, че съществува „ясна връзка между износа на втечнен природен газ и въздействията на инфлацията върху вътрешните цени на природния газ и електроенергията.“, казва Пол Сичио, президент на Индустриални енергийни потребители на Америка.

За да се отговори на новото търсене трябва да се увеличат инвестициите в доставките. Това предложение получи зелена светлина на срещата на Г-7 миналата седмица. Лидерите на страните от групата обещаха да подкрепят публичните инвестиции в газови проекти. Причината е, че те са „необходим отговор на настоящата криза“.

Належащи инфраструктурни нужди

Съоръжения за износ: Нараства нуждата от нови проекти за втечнен газ в Северна Америка и извън нея. Миналия месец Cheniere Energy Inc. даде зелена светлина за разширяване на терминала в Тексас. През април се даде старт на канадски проект за втечнен газ, подкрепен от индонезийския магнат Суканто Таното. В Катар Exxon Mobil Corp. и Shell Plc са примери за компании с дялове в проект за увеличаване на износа на втечнен природен газ, оценяван на 29 млрд. долара.

Терминали за внос: В Европа от началото на инвазията бяха обявени или ускорени планове за изграждането на около 20 терминала. Подобни практики не са характерни единствено за Стария континент. Китай, най-големият купувач на втечнен природен газ в света за миналата година, предприе една от най-мащабните строителни дейности, които индустрията някога е виждала. Десет нови терминала за внос в страната са планирани да бъдат пуснати в експлоатация само през 2023 година.

Тръбопроводи: Въпреки увеличаването на капацитета за внос на втечнен природен газ, на Европа ѝ липсва инфраструктура, за да насочи регазифицираните потоци. Испания, например, разполага с най-големите съоръжения за регазификация на континента, но е прокарала само две тръбопроводни връзки към Франция. Капацитетът на тези връзки достига за пренос на малко повече от една десета от регазифицираните обеми в пиринейската страна.

Танкери: Корабостроителниците в Южна Корея, където се произвеждат повечето танкери за втечнен природен газ в света, отбелязват съществен ръст в поръчките. Това обаче създава нови проблеми, а един от основните такива е недостигът на квалифицирана работна ръка. Южна Кория е принудена да търси заварчици, електротехници и бояджии извън страната, повишавайки квотите си за работници-мигранти.

Всичко това означава неглижиране на политиките, насочени към борба с климатичните промени, какъвто е случаят в Европа. Подкрепяни от правителствата кредитори като Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие някога бяха фокусирани върху финансирането на проекти за възобновяема енергия. Сега те заявяват, че са по-склонни да подкрепят газови проекти.

Усилията на Европа обаче няма да са достатъчни. Bloomberg Intelligence изчислява, че вносът на втечнен природен газ може да задоволи едва 40% от енергийните нужди на континента до 2026 година. Това все още далеч от обемите, които Русия доставя.

Битка за природен газ

Предупрежденията за икономически спад, дължащ се на цената на газа зачестяват в Европа.

Миналата седмица правителството на Германия заяви, че води преговори за подпомагане на енергийната компания Uniper SE, която губи около 30 млн. евро на ден. Компанията трябва да покрие загубите си след отказа ѝ от руски газ. Компании като химическия гигант BASF SE пък заявяват, че може да се наложи да намалят производството.

Deutsche Bank посочва нарастващите рискове от „предстояща германска рецесия“ на фона на енергийните проблеми и посочи растящите цени на електроенергията в Италия и Франция. Morgan Stanley от своя страна прогнозира, че цялата еврозона ще изпадне в рецесия до края на годината.

За някои нововъзникващи икономики, които трябва да се конкурират със страни като Германия в наддаването за товари от втечнен газ, последствията вече са катастрофални.

В Пакистан, който изгради енергийната си система на основата на евтин втечнен природен газ, се стигна до режим на тока. На търговски центрове и фабрики в големите градове на страната е наредено да затварят рано, а държавните служители работят със съкратено работно време.

Тайланд ограничава вноса на втечнен природен газ поради скока в цените, което означава риск от недостиг на горива в страната. Мианмар, който е хвърлен в политическа нестабилност, спря всички покупки на втечнен природен газ след покачването на цените в края на миналата година. Индия и Китай също намалиха вноса.

 

Руският газ може да поеме в посока Пакистан

След спирането на газовите доставки от Русия в множество европейски страни, като част от пакета санкции вследствие инвазията в Украйна,...

Етикети:

Още от Икономика

Енергийният министър за скъпите горива: Трябва да намерим централно решение с "Лукойл"...
Росен Христов: "Газпром" е последен вариант. Кирил Петков е забавил гръцкия интерконектор...
Приходите в туризма със 100% повече, индустрията отбелязва спад
Илон Мъск продаде акции на Tesla на стойност 6.9 млрд. долара
Трайчо Трайков: България не играе добре на пазара на газа
Цените на газа в Европа се понижават, хранилищата са пълни на над 70%

Последни новини

 • Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

  Мушкатото е едно от най-харесваните растения. Мнозина го смятат за капризно цвете и затова не дръзват да го отглеждат у дома. Истината е, че мушкатото се нуждае от минимални грижи, ако искаме да ни радва с наситените си багри. В случай, че отглеждате това цвете в дома си и ви се иска да се радвате ...

 • Служебният регионален министър смени шефа на АПИ

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.  Иво Иванов е завършил „Международни отно...

 • 5 начина да се отървем от целулита

  Проблемът с целулита вълнува много жени. За да не харчите пари за скъпи процедури, ето как да го премахнете в домашни условия. Така няма да инвестирате финансови средства и няма да плащате за скъпи процедури Какво е целулит? За разлика от мъжете, женската кожа е по-тънка, а подкожната мазнина е по...

 • Опитните градинари дупчат доматите с това, за да ги предпазят от мана и да ускорят узряването им

  Опитните градинари разчитат на един странен на пръв поглед, но ефективен трик за предпазване на доматите от мана. Топ трик за предпазване на доматите от мана Старите градинари пробиват стволовете на доматените храсти с медна тел. Медта е отличен фунгицид, така че този метод може действително да п...

 • Най-лесният и удобен начин за разрязване на вкусния ананас

  Хората които обичат ананас, честичко се отказват от вкусния плод, заради мъчителното му белене и разрязване. Салата с пилешко, царевица и ананас Има обаче един простичък трик, с който това ще е толкова лесно, колкото и хапването на една малка ябълка. Най-изненадващото в този трик е, че дори не ви...

 • Как да направим вкусен и евтин домашен сироп от праскови?

  В следващите редове ще споделим с вас една чудна рецепта за вкусен домашен сироп от праскови, който излиза и много евтино за приготвяне. Чудесна напитка за разхлада или като заместител на газираните напитки за вечеря. Опитайте веднъж и няма да търсите нищо друго. Необходими продукти Нужни са ви по...

 • Какво иска да ти каже тялото, ако прекалено много ти се пие КАФЕ

  Знаете ли, че тялото ни е механизъм, който умее да се саморегулира. Понякога обаче забравяме да се вслушваме в сигналите, което всъщност е най-големият проблем. Помнете, че ако на тялото ви му липсва нещо конкретно, то няма да пропусне да ви изпрати сигнал. Време е да преминем към една от най-често...

 • Американските градинари борят маната по доматите с лек, за който дори не предполагате

  Американските фермери активно използват този прост трик срещу мана по доматите. Методът не е познат по нашите ширини, но се прилага активно в Русия и Израел. Рибено масло срещу мана по доматите Точният процент на рибеното масло в приготвения лек зависи от два фактора: концентрацията на продукта в ...

 • Външният министър: Присъединяването ни към ОИСР е най-сериозното интеграционно усилие след приемането ни в ЕС и НАТО

  "Приехме проекта на постановление за процеса по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е най-сериозното ни интеграционно усилие след приемането ни в ЕС и НАТО". Това обяви след заседанието на Министерски съвет служебният министър на външните работи Н...

 • 10 амулета, които ще защитят дома ви

  Dreamcatcher ще привлече любовта, а детелината – късмет…Тук ще откриете класацията на топ 10 амулета, които ще защитят домовете ви... Амулетите винаги са били на почит във всяка нация. От древни времена се смятало, че този или онзи амулет е в състояние да защити човек буквално от всичк...

 • Сложете това в пералнята и от петната по светлите дрехи няма да остане следа

  Често дори скъпите препарати не помагат да се премахнат петната от дрехите. В този случай опитните домакини разчитат на един хитър трик. Какво трябва да сложите в пералнята, за да няма нито едно петно по дрехите ви?  Таблетките за съдомиялна машина ще ви помогнат да се справите с упорити замъ...

 • Тюленчето в Делфинариум Варна ще се казва Лия

  Делфинариум Варна празнува днес 38 години от създаването си. По този повод даваме име на бебето тюленче, което се роди наскоро. Тюленчето ще се казва Лия и е кръстено на баща си Лео. Все още посетителите няма да могат да виждат бебето, за да не бъде стресирано. С майката Бианка са отделени в самосто...

 • Най-верните жени на ЗОДИАКА са това

  Овен На пръв поглед това са плахи жени, но щом опре до семейството и близките, те ще ги пазят с живота си. За тях семейството е всичко и до последно се борят за партньора си. Това са най-коравосърдечните и непоклатими ЗОДИИ Близнаци Далеч не може да се каже, че жената близнак е с прост характер....

 • Донев: Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи

  "Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на страната ни да се присъедини в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Още повече ако това се употребява ...

 • Виктория Капитонова с нови схеми и в новото предаване: Тя ли беше първият отпаднал? (ВИДЕО)

  Виктория Капитонова не е жена, която обича да стои извън прожекторите. Освен като победителка в романтичното предаване "Ергенът", тя е е популярна и с участието си в Master Chef и способността си да прави вкусни гозби за себе си, семейството си и приятелите си. За повечето от нас е ясно, че Капитон...

 • ВАС спря наредбата на Денков, позволяваща масова смяна на училищни директори

  Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на наредбата за провеждане на конкурси за директори в държавните и общинските училища и детски градини. Тя беше издадена на 1 юли тази година от бившия министър на образованието акад. Николай Денков и бе обнародвана...

 • Чехия първа подкрепи спирането на шенгенски визи за руски граждани

  Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски подкрепя, обсъжданото в ЕС предложение за забрана на издаване на шенгенски визи за руснаци, съобщи агенция СТК. "Преустановяване на издаване на (шенгенски) визи за граждани на Руската федерация от страните-членки на ЕС може да стане поредната ефект...

 • Русия иска пълзящ пожар на Балканите

  Румен Радев и Виктор Орбан проявяват разбиране към Путин и с тази своя нагласа се вписват сред онези балкански лидери, които са приятелски настроени към Кремъл – президентите на Сърбия и на Хърватия Александър Вучич и Зоран Миланович; най-верен на Москва обаче си остава лидерът на босненските ...

 • Пресъхват ли реките в Европа?

  Трайната суша и липсата на валежи в Европа причиниха рекорден спад в нивата на много големи реки. Последствията от климатичните промени са изключително сериозни и за икономиката, и за живота на хората. Големите европейски реки са важни икономически трасета, екосистеми и символи на градовете, през к...

 • Поискаха смяна на шефа на АПИ заради опасни мантинели и "гъста гора" на АМ "Струма"

  Експерти на Института за пътна безопасност констатираха, че по магистрала „Струма“ от Перник до Благоевград има повече от 60 участъка с увредени и опасно стърчащи мантинели, които застрашават живота и здравето на българските граждани. Освен това от института настояват председателят на А...