Природозащитници сигнализираха за незаконна експлоатация на екзотични животни по панаири

3932
Природозащитници сигнализираха за незаконна експлоатация на екзотични животни по панаири
Снимка: БДЗП - Гоце Делчев

Ром от пазардишко експлоатира незаконно, изтезава и причинява стрес на екзотични животни по време на панаира в Гоце Делчев. За това сигнализираха от местния клон на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

От там допълват, че мъжът е използвал животните за атракцион. Снимал посетителите на увеселителното мероприятие като за всеки кадър получавал определена сума пари.

Мъж загина - падна от строеж в Благоевград

29-годишен мъж загина тази нощ след падане от строеж в Благоевград. Той е от Перник, твърдят останалите двама мъже, които били заедно с...

Това действие обаче е в разрез със Закона за защита на животните. Чл. 7, ал.1 от него сочи, че се забранява проявата на насилие над животните. Според законовия акт за насилие над животно се считат всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес;използване на животни за филмови снимки, реклама и изложби, при които им се причинява болка, страдание, увреждане или стрес. Както и излагане в магазини, заведения за обществено хранене и други увеселителни или питейни заведения на всички видове бозайници, примати, птици и влечуги и на опасни декоративни животни. За насилие се счита и принуждаването на животни към усилия и излагане на животни на температурни или други неблагоприятни атмосферни влияния, недостиг на кислород или ограничаване на свободното им движение, които им причиняват болка, страдание, увреждане или стрес.

„Това са екзотични животни. За тях има специални изисквания. Техните сетива са много по-чувствителни и шума може да бъде пагубен за тях. Шумотевицата на панаира ги побърква“, категорични са от природозащитната организация.

Сред животните, които са подложени на стрес са папагал „червен Ара“, малко крокодилче, игуана, маймунка и папагал.

Oт БДЗП – Гоце Делчев настояват контролните органи да извършат проверка и да предприемат нужните действия за налагане на забрана за подобен вид действия по увеселителни мероприятия.

Боят между ученици в Благоевград станал в обедната почивка на охранителя

Десетокласник е в болницата в Благоевград, след като опитал да защити свой приятел. Боят става след коментар по адрес на момиче. Прият...

Сигнал за случващото се на панаира в южния град е изпратен и в Министерството на околната среда и водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com