Признаци, че тялото ти има нужда от повече витамин C

5213
Признаци, че тялото ти има нужда от повече витамин C
Снимка: iStock/Guliver

Витамин С е един от най-важните витамини. Той е отговорен за много процеси в тялото ни, а при дефицит страдат редица системи. Пониженият имунитет и честото боледуване от настинка и грип е сред основните признаци, че не получаваме достатъчно витамин С. Какви са другите симптоми, че имаме по-голяма нужда от този витамин?

Влошен външен вид

7 плода за по-здрава коса

Да, има плодове, които могат да направят косата по-здрава, еластична и красива! Те съдържат вещества, които подпомагат растежа и здрави...

Витамин С има ключова роля в синтеза на колаген – протеин, участващ в изграждането на кожата и косата. При ниски нива на витамин С се наблюдават състояния като лющеща се и сърбяща кожа, поява на все по-дълбоки бръчки, косопад, чупещи се нокти, проблеми с кръвоносните съдове. 

Петна по ноктите

Според експертите друг признак за липса на витамин С е появата на петна по кожата или изменения в структурата на ноктите.

Фрапиращи синини и след леко натъртване

Нормално е след травма кожата да изглежда наранена. Но ако забелязвате, че ви се появяват големи и ярки синини, дори и след леко натъртване, това може да е признак, че страдате от дефицит на витамини и някои минерали. Причината е, че недостигът на витамин С води до отслабване на вашите кръвоносни съдове и така всяко нараняване е доста видимо. 

6 начина и един плод да си гарантирате отлично здраве и елегантна визия

Авокадото е пълен с всички хранителни вещества, които подпомагат перфектното функциониране на организма и помагат и за отслабване. И та...

Раните ви зарастват по-бавно от преди

Както вече споменахме, наличието на витамин С се свързва с производството на колаген, който пък им важна роля в изграждането на съединителната тъкан. Когато не получавате достатъчно от този витамин, синтезът на колаген не е пълноценен, а това значително забавя зарастването на тъканите след рани и травми. 

Трудно предвижване и болки в ставите

За да работят добре нашите стави, те трябва да са добре смазани. Този процес също се обуславя от производството на колаген, за който е нужен витамин С. В противен случай се наблюдава затруднено предвижване и накуцване. 

Проблеми с венците

4 невероятни ползи, които динените семки имат

Динята е типичен летен плод, който е хидратиращ, освежаващ и невероятно здравословен. Той е сочен и е лесно достъпен на пазара през лет...

Страдате ли от лош дъх, кървене и подуване на венците? Дали вашият стоматолог ви уведоми вече, че тези състояния понякога са свързани именно с недостигът на витамин С? Можете да опитате да ги предотвратите, като приемате витамина под формата на ампули или като хранителна добавка. Храните с високо съдържание на витамин С също не са за подценяване. 

Отпадналост и често боледуване

Ако страдате от хронична умора, непрекъснато лекувате настинки, чувствате се потиснати и на всичкото отгоре качвате килограми без видима причина, може би проблемите ви са свързани с понижен прием на витамин С. Ето защо е важно да си направите изследвания и да проверите.

Междувременно можете да приемате витамин С под формата на хранителни добавки, както и храни, които са богати на него. Наблягайте повече на киви, ягоди, портокали, лимони и други цитруси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com