НА ЖИВОВойната в Украйна

Признаха за възможен недостиг на антибиотици в Англия

2343

Директорът на фармацевтичните служби в Англия Дейвид Уеб призна, че в някои аптеки може да има недостиг на антибиотици за лечение на бактериалната инфекция, причинявана от стрептококи от група А, която вече отне живота на 15 деца.

По данни на Агенцията за здравна сигурност починалите деца от бактериалната инфекция от септември насам са 15: 13 от тях - в Англия и по едно- в Уелс и Северна Ирландия.

Фармацевти се оплакаха от липса на антибиотици, включително течната версия на пеницилин, която обичайно се дава на децата. От Националната фармацевтична асоциация заявиха, че има "прекъсвания" по веригата за доставки на течен пеницилин, а от Асоциацията на независимите аптеки посочиха, че техните служители изпитват затруднения да се сдобият с всичките им необходими лекарства.

Макар и да призна, че в някои аптеки в Англия може да има недостиг на антибиотици, Дейвид Уеб посочи, че на общонационално ниво запасите са достатъчни, като се опита да успокои родителите, притеснени от настоящата епидемия.

Бактериалната инфекция, причинявана от стрептококи от група А, води до заболявания, сред които - и скарлатина. Въпреки че повечето инфекции са леки, бактериите могат да се развият в животозастрашаващо заболяване, наречено "инвазивно стрептококово заболяване от група А", съобщава БНР.

ОЩЕ: Кои са най-големите потребители на антибиотици в ЕС 

България е с най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии

В България се регистрира най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии, съобщават от Националния център по зара...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...
Свиленски: Лидерският въпрос...
БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...
МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...

Последни новини