Призрачно същество: водолаз откри рядък прозрачен хищник (ВИДЕО)

15709
Призрачно същество: водолаз откри рядък прозрачен хищник (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / @Ftworld111 / Twitter

Тази крехка и много рядка група организми се наричат ​​сифонофори. Те се хранят с ракообразни и малки риби. На заснетите кадри сифонофор плува по водата и влачи безжизнена риба със себе си.

Водолазът Педро Валенсия е направил любопитно откритие по време на нощно гмуркане край бреговете на мексиканския остров Косумел. Той забелязал странно създание и отначало си помислил, че това не е едно, а няколко различни животни, които си взаимодействат като едно цяло, пише Mirror.

„Плувах в търсене на интересни морски обитатели, за да ги запечатам, и забелязах нещо по-голямо в сравнение с другите части, които плуваха около него“, разказва Валенсия.

„Когато се приближих, видях, че това е сифонофор, по който е залепнала риба“, обяснява 34-годишният инструктор по гмуркане. По-късно разбрал, че рибата не плува самостоятелно, сифонофорът се готви да я изяде. Тези животни са хищници, които се хранят с ракообразни и малки риби.

На заснетите кадри светещо призрачно създание се носи по водата и влачи безжизнена риба.

Според Валенсия това е изключително необичайно, рибите често използват медузи като защита, но не и сифонофори, това не е симбиоза, а по-скоро отношения от типа хищник – плячка.

След като авторът споделил находката си в мрежата, думите му се потвърдили. Всеобщото мнение е, че това е риба, уловена със сифонофор.

Сифонофорите (лат. Siphonophorae, Siphonophora) принадлежат към клас хидровидни (Hydrozoa). Полово зрелите стадии представляват колония с висок полиморфизъм на съставящите я зооиди. В жизнения цикъл на сифонофорите няма ярко изразено редуване на поколенията, характерно за много други хидровидни. Известни са около 160 вида, живеещи предимно в тропическите морета. Сифонофорите включват редица отровни форми, които са смъртоносни за човека, например португалското корабче (Physalia physalis).

Португалско корабче, физалия (Physalia physalis), е интегрирана колония от високоспециализирани полипи. В сърцето на колонията е голям централен полип. Устният му отвор е насочен надолу, а от противоположната страна се образува пневматофор – продълговато мехурче (обикновено с дължина около 10 cm), пълно с газ, което осигурява плаваемостта на цялата колония. Пневматофорът, издигащ се над повърхността на водата, носи надлъжен гребен под формата на платно. Живее в тропиците и субтропичните морета; движи се по повърхността на водата под въздействието на вятъра, наподобявайки португалски платноход (оттук и името). Токсинът, съдържащ се в жилещите клетки, причинява изгаряния и е опасен за хората. Снимка: NOAA

Колония от сифонофори може да достигне няколко десетки метра дължина, но рекордният наблюдаван сифонофор е с дължина над 100 метра.

Интеграцията се осигурява от ствола на колонията – тръба, в която преминава общата храносмилателна система на колонията. От ствола се разклоняват зооиди – различни функционални единици на колонията, хомоложни полипи или медузи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Водолаз засне мистериозна медуза край Нова Ирландия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com