Проблем на повече от 20 години вдигна на протест жители на сливенско село

8727
Проблем на повече от 20 години вдигна на протест жители на сливенско село
Снимка: iStock/Guliver

Засилено полицейско присъствие имаше тази сутрин в сливенското село Сотиря, което е едно от най-големите населени места в общината – 2870 души.

Хората недоволстват заради режима на водата, въведен от ВиК – Сливен. С него се ограничава подаването на питейна вода между 22 часа и 6 часа сутринта. Хората обаче се оплакват, че в някои части на селото водата спира още в 17 часа, а в най-високо разположените къщи тя почти не стига. Семействата са принудени да носят вода с кофи или да я изчерпват от стари кладенци. Жителите на селото се опасяват и от разпространението на зарази, заради оскъдицата на нормална питейна вода.

Проблемът с водоснабдяването на село Сотиря е отпреди повече от 20 години, каза за Actualno.com управителят на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ инж. Севдалин Рашев. Селото се нуждае от изграждането на нов водоизточник, тъй като съществуващият е с недостатъчен капацитет. За целта обаче са необходими най-малко 400 хиляди лева и поне две години за проучвания, проектиране, възлагане и изпълнение на обекта. Рашев обясни още, че поройните дъждове, които се изсипаха в района напоследък, не могат да запълнят свободния обем на съществуващия водоем, тъй като това са повърхностни води. „Това е максималното количество вода, което можем да осигурим за село Сотиря на този етап“, категорично заяви управителят на сливенското ВиК дружество. Той подчерта, че въведеният воден режим е възможно най-щадящият в съществуващата ситуация.

Около 30 000 лева дължат за вода клиентите на ВиК – Сливен в село Сотиря. В някои части на селото, което е с преобладаващо ромско население, водата на практика се ползва безплатно, обясниха запознати.

 „Населението на селото нараства, а дебитът на водата намалява и това създава сериозният проблем“, каза за Actualno.com кметът на Сотиря Димчо Георгиев. „В момента няма проблеми с плащането на водата, почти всички си я плащат“, категоричен бе той. „Има създадено сдружение на ползвателите на питейна вода, фактурира се и се плаща вода“, заяви още кметът.

За Actualno.com главният инженер на ВиК – Сливен Георги Султанов, коментира, че в северните части на село Сотиря, където живеят предимно роми, водомери почти няма.  „Водомери трудно се задържат в ромските махали. А дори и да бъдат монтирани, те скоро изчезват“, поясни той. И разказа, че когато преди няколко години са били монтирани над 500 водомера в сливенския квартал „Надежда“, те много бързо излезли от употреба или били продадени. Султанов допълни, че подобна е ситуацията и в останалите населени места в област Сливен с висок процент ромско население.

От стигналия днес до медиите казус става ясно, че ниският воден дебит в село Сотиря далеч не е единственият проблем там. Заплетеният воден казус на селото произтича и от наследеното управленско бездействие, и от палиативните мерки на ръба на закона, прилагани в миналото, и от някои политически заигравания с местната общност. Но може би най-вече - от нивото на социална и гражданска култура на едно малцинство, свикнало да се ползва с привилегии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com