НА ЖИВОВойната в Украйна

Продажбите на дребно намаляват в ЕС, у нас се отчита ръст

1198

Оборотът в търговията на дребно намалява в Европейския съюз, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат за месец август тази година. В същото време продажбите на дребно у нас отчитат минимален ръст, като това важи за редица страни от Източна Европа. По-сериозни спадове в продажбите на дребно се наблюдават основно в страните от Западна Европа. Свиването на потреблението се случва на фона на ускорената инфлация в Европа.

През август тази година оборотите на търговците на дребно в ЕС намаляват с 0.2% на месечна база средно за ЕС и с 1.3% спрямо същия месец на миналата година. Конкретно за страните от еврозоната понижението е съответно 0.3% и 2%.

Това е трети пореден месец на спад, както на месечна, така и а годишна база.

Оборотът на търговците на дребно в България през август нараства с 1% спрямо предходния месец юли и с 2.1% спрямо същия месец на миналата 2021 година.

Най-сериозен месечен спад в оборота на дребно се отчита в Нидерландия (-2.2%), Германия (-1.3%) и Малта (-1.1%).

Най-висок месечен ръст се наблюдава в Словения (+7%), Люксембург (+3.8%) и Ирландия (+3.5%).

От гледна точка на годишното сравнение, през август най-висок ръст в оборотите на търговците на дребно се отчита в Словения (+31.8%), Полша (+8%) и Кипър (+5.1%). От другата страна на монетата са Дания (-6%), Нидерландия (-5.8%) и Финландия (-4.7%).

През август оборотът в търговията на дребно пада на месечна база в ЕС при продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (-0.6%), като нараства при нехранителните продукти (+0.1%) и автомобилните горива (+2.9%).

На годишна база понижението през август при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия в ЕС достига 2.6%, докато при продажбите на нехранителни продукти се отчита спад от 1.3%. Оборотът при продажбите на дребно на автомобилни горива скача с 5.5% на годишна база в ЕС.

Спад на потреблението в ЕС на фона на високата инфлация

Високите цени на стоки и услуги в Европейския съюз се отразиха негативно на потреблението. Оборотите в търговията на дребно намаляват с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Левът беше самостоятелен, но...
Емигрантски парични трансфери:...
Блумбърг: Суровата зима ще изостри...
В парламента стана ясно как България...
Шефът на КЕВР посочи как се намаляват...
Време ли е да инсталираме соларна...
От Булгаргаз искат още малко по-висока...
Еврото укрепна след изказването...
Никола Стоянов: Износът ни от...
Явор Гечев обобщи проблемите...
На ниво "комисия": Забраниха...
Производствената инфлация у...

Последни новини